С решението съдът задължава „Топлофикация“ да каже на омбудсмана за какво харчи юрисконсултските си възнаграждения.

Решението тук >>>

На 7 октомври м.г. общественият защитник прати писмо до мениджмънта на дружеството с десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Става дума за т.нар. „юрисконсултски възнаграждения“, които „Топлофикация“ прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР.

По информация на обществения защитник над 15 млн. лева е събрало дружеството от юрисконсултски хонорари през 2015 г. чрез започнатите дела срещу 21 хиляди столичани.

В тези производства „Топлофикация“ е поискала минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител, дължими са и 300 лева по исковото производство. В същото време, от бизнес плана за развитие на дружеството, представен пред Столичния общински съвет става ясно, че „Топлофикация“ е платила около 3 млн. лв. на външни адвокатски кантори.

В рамките на 14-дневния срок омбудсманът не получи отговор, съгласно законовите изисквания. Вместо това, от „Топлофикация“ изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

На 30 ноември м.г. Манолова обжалва пред Административен съд София -град отказа на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД да предостави информация, отнасяща се до дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред. 

В жалбата си тя подчерта, че „топлофикационното дружество е в кръга на задължените субекти съгласно ЗДОИ, тъй като представлява публичноправна организация по смисъла на закона“.

Освен това тя бе категорична, че „исканата информация е „обществена“ по смисъла на ЗДОИ; не са спазени изискванията за форма на отказа; исканата информация не съдържа търговска тайна; налице е надделяващ обществен интерес“.

На 2 февруари т.г. омбудсманът се яви лично и пледира в защита на искането си при разглеждането на делото срещу „Топлофикация” в Административния съд.

Около 3 млн. лева дружеството е дало на адвокатски кантори, посочи омбудсманът пред съда.
Хората искат да знаят за какво се харчат парите им, обоснова тя.
С тези 15 млн. лева "Топлофикация" е можела да подготви екип от космонавти, каза още Мая Манолова пред съда.

Съдебното решение може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.