Магистратите потвърдиха решението на Софийски градски съд (СГС) - постоянен арест за зам.-главната счетоводителка на КТБ Борислава Кючукова и за главната касиерка Маргарита Петрова. САС остави под домашен арест заради онкозаболяване Мария Димова, която е главен счетоводител на банката.

Четвъртият обвиняем за присвояване на близо 206 милиона лева е Орлин Русев, изпълнителен директор на КТБ, когото обаче СГС пусна на свобода срещу 10 000 лв. гаранция. Макар прокуратурата да не протестира мярката му, той бе в Съдебната палата в знак на солидарност с трите жени, предаде БНР.

Според обвинението, Русев и Петрова са присвоили 206 млн. лв. от банката, а двете счетоводителки са им помагали.
Пред съда днес прокуратурата представи шест тома нови доказателства, част от които съдържат разпити на охранители от КТБ и експертизи, в подкрепа на тезата.
Затова гледането на делото днес се забави, защото защитниците трябваше да се запознаят с материалите.

Според съдебния състав на този етап прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, за да се направи предположението, че трите жени са участвали в присвояването, предаде БТА.

Съдебният състав на САС обаче отбеляза, че има какво да се желае по отношение на прецизността на обвинението, като например, че прокуратурата не е посочила конкретно в чия полза е извършено присвояването на средствата.

Софийският градски съд в определението си сочи, че парите са били присвоени в полза на Цветан Василев, въпреки че той не фигурира в самото обвинение. По време на пледоарията си адвокат Татяна Дончева заяви, че няма как Василев да е ограбил собствената си банка.

Според САС обаче КТБ не може да се нарече банка на Цветан Василев, защото според закона съществува огромна разлика между него като физическо лице и КТБ като търговска банка.

Имуществото на самата банка е различно от това на Василев, допълниха съдиите.

"Всеки ден съпругата ми беше силно притеснена да не стане жертва и някой да не си измие ръцете с нея. Казваше ми, че натискът да посочи виновен е огромен, намеквали са й едно конкретно име",
каза съпругът на Борислава Тренева-Кючукова - Ивайло Кючуков, цитиран от БГНЕС.