Съдът е назначил служебни защитници на всички, които нямат адвокати. Част от тях обаче не са се запознали с материалите по процеса, съобщи БТА.

Преди началото на съдебното заседание кметът на село Галиче отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Делото не тръгна и защото част пострадалите, които прокуратурата е посочила, не се явиха в залата. Няколко от потърпевшите обясниха, че преди дни Ценко Чоков ги заплашвал да се откажат от показанията си.

Срещу Ценко Чоков са повдигнати 5 обвинения - като ръководител на организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи.

На Мартин Чоков също са повдигнати обвинения за участие в престъпната група, лихварство, отвличане и побой. Освен това, той е привлечен и за принуда, както и за заплаха със смърт.

Обвинения за участие в групата са повдигнати на Иван Тодораков, Димитър Каменов, Иван П. Тодораков, Касъм Касъмов и Васил Филиповски. Част от тях са привлечени като участници в конкретни престъпления на групата.

Междувременно Инспекторатът към ВСС ще провери спазването на принципа на случайния подбор при разпределението на дела заради освобождаването от ареста на кмета на Галиче Ценко Чоков. Това се случва, след като главният прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов с предложение да прецени нужна ли е проверка. Мотивът беше, че съдийката, която оглавява състава, пуснал срещу 10 000 лева Чоков, е била в отпуска по време на разпределението на делото, което е против правилата.

Прокуратурата пък иска кметът на Галиче да се върне в ареста.