Подсъдими са 57 души, предимно чужденци, като 51 от тях са зад решетките, съобщиха Асошиейтед прес и БТА.

От съображения за сигурност делото се гледа в съдебната зала
на затвора Силиври край Истанбул.

Сред обвиняемите е и Абдулгадир Машарипов, главният заподозрян, който е обвинен в членство в терористична групировка, убийство, опит за промяна на конституционния ред и други обвинения.

Общо 122 души, от които 60 чужденци са призовани като пострадали и
обвинители.

Обвинението иска за Машарипов 40 пъти доживотен затвор при строг режим.

Също 40 пъти доживотен затвор при утежнени условия се искат за Илияс Машарипов, Абдурраф Серт, Али Джамел Мохамед и за съпругата на Машарипов Зарина Нурулаева. За другите подсъдими също се искат общо около 2370 години затвор.

Според обвинителния акт оръжията и използваните при терористичния акт експлозиви са били внесени малко преди нападението посредством различни клетки на ИД. След нападението в турската полиция са постъпили на 2000 сигнала. При предприетите от турската полиция операции са били заловени 642 души, всичките чужденци, които са били екстрадирани. 1/2 Според обвинението всички терористи от ИД са използвали кодови имена.

При атаката в истанбулското нощно заведение "Реина" в нощта срещу 1 януари 2017 г. бяха убити 39 души и десетки ранени. По това време в популярното нощно заведение в квартал Ортакьой е имало около 700 души.

Отговорност за нападението пое групировката "Ислямска държава".

Извършителят - узбекският гражданин Абдулгадир Машарипов, бе заловен след близо едномесечно проследяване.

При разпита Машарипов е признал, че е член на ИД и е дошъл в Истанбул от Сирия, за да "отмъсти на християните на техния най-голям празник ", отбелязван от тях на Нова година по традиция на площада Таксим. Поради засиленото полицейско присъствие обаче, той не успял да отиде на Таксим, върнал се и извършил нападението в "Рейна".