Това обяви на пресконференция говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя обясни, че Овчаров е превишил властта си като министър и разрешил на изпълнителния директор на мини „Бобов дол“ да сключи договор за наем с „Ораново“ ЕООД.

Дружеството е придобило право да добива въглища, които са изключителна държавна собственост. Овчаров е извършил и престъпление по служба през февруари 2007 г. Става дума за концесионен договор, отново отнасящ се до мини „Бобов дол“, чрез който са добити 557 256 тона въглища.

Това количество е неконтролиран и незаконен добив на подземни богатства. Имало е опасност за хората и за работещите в мината, каза Арнаудова.

Към момента на Румен Овчаров му е наложена мярка за неотклонение „подписка”.

В средата на ноември на Овчаров стана четвъртият обвиняем по делото за АЕЦ „Белене“, след като му беше повдигнато обвинение за безстопанственост в размер на 193 млн. евро. Според прокуратурата той е допуснал да бъде подписано първото споразумение с „Атомстройекспорт“ за строежа на централата.

Месец по-рано Министерството на енергетиката започна процедура за промени в ръководствата на няколко компании и освободи Овчаров от длъжността член на надзорния съвет от квотата на българската държава в „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД.

В края на ноември Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество обяви, че ще проверява Овчаров.