Комплексната теологична, арабистка и тюркологична експертиза обаче не е готова и не беше изслушана от съда. Тя трябва да даде отговор на много въпроси сред които дали в иззетата литература и в изнасяните от подсъдимите лекции има антидемократична идеология, предаде БНТ.

Назначената от апелативните съдии комплексна експертиза е изготвена без участието на теолога доктор Сафер Хасанов. Той е посочил професионални и лични причини, които не му позволили да направи проучването си.

Прокуратурата поиска заличаването на Хасанов от вещите лица, но адвокатите на обвиняемите настояха да остане или да бъде заменен с друг експерт заради изключителната важност на заключението на експертизата.

За това съдът му наложи глоба от 500 лева и разпореди той да извърши самостоятелна експертиза.

Междувременно стана ясно, че няма опасност Ахмед Муса да напусне ареста, където е заради второто дело срещу него за разпространение идеите на Ислямска държава.

"Задържане в съдебната фаза няма ограничение от законодателя. Такова ограничение като максимален срок на задържане има само в досъдебната фаза според тежестта на наказанието, което се предвижда за съответния състав.

Така че в съдебна фаза единственият, който преценява по законосъобразност и по целесъобразност, е съдията, който гледа делото и естествено да се произнесе ако имаме жалба или протест", заяви Недялка Попова - прокурор в Окръжна прокуратура Пазарджик.

Делото срещу Ахмед Муса продължава на 12 декември.