Делото тръгна със съгласието на Ненчев, който от вчера може да се ползва с имунитет като кандидат за депутат. Той обаче заяви, че е готов да се изправи пред Темида.

Преди това адвокатът на ексминистъра - Петър Божков, отправи искане да не бъде даван ход на делото, защото клиентът му е председател на политическа партия и се намира в предизборна кампания, съобщи "Фокус".

Прокуратурата обаче оспори тезата на защитата и заяви, че участието на Ненчев в изборите не е пречка за съдебния процес, защото той е привлечен като обвиняем преди регистрацията си в листите.

В съдебната зала се явиха по-голямата част от свидетелите - около 10 души - бивши и настоящи висши военни и хора от неговия екип, предаде БНР. Сред тях бяха зам.-министърът на отбраната в предходното правителство Димитър Кюмюрджиев и бившият началник на отбраната Константин Попов, който сега е в листите на ГЕРБ.

Президентът Румен Радев, който е основен свидетел по делото, ще бъде разпитан на следващо заседания на 12 април. Държавният глава е призован в качеството му на командващ българските Военновъздушни сили (ВВС) през 2015 година.

Делото срещу Николай Ненчев е едно от малкото, които не се вписват в бавното правосъдие. Прокуратурата го обвини дни, след като кабинетът "Борисов" 2 подаде оставка, а само два месеца по-късно внесе и обвинителния акт.

Освен че Ненчев скрил в министерската си каса договор за ремонта на изтребителите от руската фирма РСК "МиГ" и започнал преговори с Полша, той не  утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолетите. И с двете си действия той поставил под заплаха авиационната безопасност и летателната годност на изтребителната авиация на българските ВВС, твърдят от държавното обвинение.

Защитата обаче оспори някои от доказателствата, които се съдържат в обвинителния акт, но липсват в кориците на делото.

По повод договорите за "МиГ"-овете преди време Ненчев заяви, че през 2015 година именно Радев му препоръчал двигателите да се ремонтират в Полша, за да се търси диверсификация.

През февруари Министерството на отбраната съобщи, че не е сключвало договор с РСК "МиГ" за ремонт на български самолети МиГ-29. Изявлението дойде след разпространена информация от руската корпорация, че България е подписала в края на миналата година такива договори. От ведомството уточниха, че са проведени процедури по Закона за обществените поръчки, на основание на които са сключени три договора за експлоатацията на самолетите -  за доставка на двигатели, агрегати и резервни части.

Срещу Николай Ненчев беше повдигнато и друго обвинение - че през периода 16 декември 2014 г. - 26 януари 2015 г., е склонил умишлено подчинения си началник на Дирекция „Инвестиции в отбраната” Цанов да не изпълни свои законови задължения и да осуети подписването на договор с фирма, спечелила обществена поръчка за изготвяне на военно облекло.