По-рано днес един от адвокатите на Цветан Василев обяви, че има нови сигнали за поръчка той да бъде ликвидиран и обещано плащане за това. На въпрос дали заплахите са свързани с Делян Пеевски, защитникът отговори: "Най-вероятно".

По този повод кандидат-депутатът на ДПС заяви в писмо до медиите:

Във връзка с новотиражираните в последните дни твърдения на лицето Цветан Василев и неговите адвокати, свързващи ме по някакъв начин с евентуални заплахи срещу живота и здравето му и неговото семейство, заявявам категорично, че подобни инсинуации са изключително нелепи и очевидно целят единствено създаване на предпоставки за поредното отлагане на явяването на Василев пред българското правосъдие”.

В писмото си Пеевски "набляга на обстоятелството", че няма никакви отношения с мажоритарния собственик на КТБ и не желае никой и по никакъв повод да свързва името му с него.
"Още по-малко името ми да се използва от това лице като оправдание за продължаващите вече няколко месеца опити от негова страна да избегне срещата си българските съд и прокуратура", добавя Пеевски.

"Друг е въпросът, че сам по себе си фактът едно издирвано от Интерпол лице, с повдигнато обвинение за извършено тежко престъпление, да поставя на прокуратурата условия за завръщането си в България, включително използвайки твърдения за несъществуващи заплахи срещу живота и здравето му, е твърде абсурден", пише още Пеевски.

Той припомня, че след сигналите на Цветан Василев, че е отправял заплахи за живота му, и българската, и австрийската прокуратура са извършили проверки и прекратили преписките "поради пълната им несъстоятелност".

Пеевски добавя, че банкерът не трябва да се страхува от него, а от хилядите вложители в КТБ, които очакват от него не игра на криеница, а сериозни отговори на въпросите къде са техните пари и как ще им бъдат възстановени.

Накрая, "предвид продължаващите инсинуации от страна на Василев и неговото близко обкръжение", ексдепутатът подчертава, че нито той, нито семейството му има необслужвани кредити в КТБ или някакви други отношения и интереси, свързани с тази банка.

"Нека тези, които твърдят за наличието на огромни мои кредитни задължения да докажат това – или да преустановят празното говорене и спекулациите по тази тема
”, се казва още в писмото.

Междувременно управителят на БНБ Иван Искров заплаши да съди бившия министър на културата Вежди Рашидов, ако не му се извини за твърденията, че "е зависим от тези, които са му плащали" по аферата "КТБ".