Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) заяви във Варна, че основание е последното интервю на банкера Цветан Василев. В него той разказва за срещи с политици, както и, че Делян Пеевски го е накарал да му прехвърли безвъзмездно акции.

Според Кънев от същите изявления става ясно, че КТБ всъщност не е била банка, а инвестиционен фонд, което изисква да се направи разследване как са го допуснали държавните институции, съобщи БТА.

"Твърдението, че всички предприятия са концентрирани в едни ръце, което беше дълго време отхвърляно от българските институции, се оказа официално вярно. Това от своя страна води до много сериозни подозрения за умишлено бездействие на тези институции в миналото", отбеляза още лидерът на ДСБ, цитиран от Дарик.

Според него ДАНС и впоследствие НАП са реагирали адекватно, като приходната агенция се е вслушала доста бързо в призива на парламентарната група на Реформаторския блок за налагането на общ запор на акциите и дяловете на компаниите, продадени от Цветан Василев.

"По този начин към момента са били защитени интересите на кредиторите и националната сигурност. Подобна концентрация на собственост на „чувствителни предприятия" в едни ръце, и то изключително неидентифицирани, безспорно представлява заплаха и за финансовата сигурност на страната", смята депутатът.

Той обясни, че заради отказа на БНБ и прокуратурата да предоставят на парламентарната комисия, разследваща дейността на държавните органи във връзка с източването на КТБ, каквито и да е било материали, извън публично известните, комисията няма възможност да работи и от нея не може да се очаква никакъв допълнителен анализ и полезни законодателни предложения.

До момента не сме получили нищо повече от това, което БНБ благоволи още преди месеци да предостави на медиите и депутатите. Не е допустимо под претекст за следствена и особено за търговска тайна народните представители да бъдат ограничавани от достъп до тази информация. Затова има закрити заседания на комисии и други възможности", отбеляза още Кънев.

По-рано обаче главният прокурор Сотир Цацаров даде да се разбере, че прокуратурата няма намерение да проверява твърденията на банкера. Всеки може да си говори каквото иска, заяви Цацаров.

Неформалната организация "Протестна мрежа" разпространи отворено писмо до премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, в което настоява той да предприеме определени стъпки, за да излезе наяве истината за КТБ, съобщи Медиапул.

За да стане това, от "Протестна мрежа" настояват "специалната парламентарна комисия за КТБ максимално бързо да изслуша – независимо къде и как – основните участници в схемата КТБ, започвайки от Цветан Радоев Василев, контролиращ собственик на банката, и Делян Славчев Пеевски, депутат от ДПС със стар автомобил и скъпа частна охрана".

Според неформалната организация синдиците на КТБ, избрани и въведени в банката от финансовия министър, трябва да публикуват не само всички направени цесии и прихващания, но и списък на най-големите кредитополучатели, заедно с техните кредитополучатели, т.е. крайните получатели на парите.

"Само така ще видим кой се е облагодетелствал от “специалните инвестиционни дружества” на Цветан Василев. Кавичките не са случайни", отбелязват от "Протестна мрежа".

"Протестна мрежа" настоява международното разследване на КТБ, гласувано и в парламента, да започне веднага, като наетите експерти да имат поставена много ясна и точна задача за проследяване и събиране на активите на банката.

От "Протестна мрежа" смятат, че правителството трябва да настоява новото ръководство на ДАНС да разследва веднага цялата афера, като започне от свое вътрешно разследване как и защо е бил допуснат целият риск не само за финансовата стабилност, но и за националната сигурност на страната.

"Уважаеми г-н Борисов, битката с корупцията, която обявихте че сте готов да водите, е невъзможна без разплитането на огромна афера като тази в КТБ. Сега е моментът за истински действия в тази посока и само така ще стане ясно кой е част от този модел и кой иска да се бори с него. Затова очакваме от Вас да заявите ясно и точно дали наистина сте се виждали с банкера Цветан Василев и депутата Делян Пеевски и какви са били целите на тези срещи", пише в писмото.

Междувременно КЗК започна проверка на инвеститора LIC33, след като обяви, че иска да купи контролни дялове в ключови фирми на Василев.
Вчера бившият вече собственик на КТБ нееднозначно призна, че притежава мажоритарни дялове във фирмите, но подчерта, че сделка все още няма. Условието за нея е LIC33 да изплати дълговете на компаниите към КТБ, които са 900 млн. евро. Въпросните фирми ще бъдат проверявани и от НАП

Междувременно петчленен състав, втора колегия на Върховен административен съд остави без уважение исканията за отвод на съдиите Георги Колев, Милка Панчева, Александър Еленков, Наталия Марчева и Росен Василев.

Адвокатите на основния акционер в КТБ - фирмата на Василев "Бромак", поискаха отвод на целия 5-членен състав по делото за отнемане на лиценза на банката. Основанията за отвода бяха липса на субективен и обективен критерий за безпристрастност на съда, съгласно трайната практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Днес петчленният състав на ВАС определи искането на "Бромак" като неоснователно.

АНКЕТА: Да реагират ли институциите на твърденията на Цветан Василев?