Пеевски изчезна от политическата сцена, след като Бойко Борисов каза, че ГЕРБ може да си партнира с ДПС, ако го няма Пеевски, припомни Октай.

"Неслучайно сигналът дойде от Борисов, който каза, че ако го няма (Пеевски), по-лесно ще партнира с ДПС. Оттогава Пеевски излезе от политическата сцена. Дай Боже поне да оцелее физически. Ако следващият дразнител стане Лютви Местан, и той ще бъде изведен”, каза по Нова ТВ Октай.

По думите с посредничеството си Пеевски представлява заплаха за много хора и затова той ще бъде "изведен от играта".

"Депутатът Делян Пеевски стана официален собственик на нещо, което беше обществена тайна. Това няма никакво значение на практика, освен политическо. За да оцелее ДПС, някой минава отзад", така Октай коментира последната информация, че Пеевски вече официално притежава половината от акциите на "Балканска медийна компания" ЕАД. Компанията е собственик на  вестниците "Телеграф", "Монитор", "Политика", "Борба", "Меридиан Мач" и др.

Делян Пеевски придоби и 5% от капитала на тютюневия холдинг „Булгартабак”.

Осман Октай припомни, че почетният председател Ахмед Доган се оттегли, след като стана твърде неприемлив за обществото. По думите му  Пеевски е вкарвал Сотир Цацаров в Сараите му и в кабинета на Цветан Цветанов, докато той беше вътрешен министър, а след това Цацаров стана главен прокурор. Винаги има посредници на ДПС във властта, каза още Октай.

Той подчерта, че посредници като Пеевски знаят всичко за междуфирмените кредити, раздавани, след като във фирмата-майка са налети пари от КТБ. Това не може да се случи без знанието на министъра на финансите, категоричен бе Осман Октай.

Кънев: Пълна арогантност

След като в петък лидерът на ДСБ Радан Кънев призова всички партии, включително ДПС, да разследват как Пеевски се е сдобил с милиарди, днес той коментира пред bTV:

Виждам нова фаза на политическа арогантност в българската политика, която е много арогантна, достигаме нови нива. След кариерата на публични позиции, на които не се получават особено високи заплати, депутатът от ДПС изведнъж се оказа собственик на медийни конгломерати и на една от най-големите компании в България – „Булгартабак”. С този жест Пеевски казва: „Така се нагуших в тази политика ми е време да се махна”.

По думите на Кънев Пеевски е продукт на определена политика, но освен това е бил проверяван от контролните органи, които заявиха, че депутатът от ДПС няма бизнес. По тази причина, според лидера на ДСБ, прокуратурата трябва да провери не само милиардите на Пеевски, но и съответните проверяващи органи.