В изявлението, цитирано от "Фокус", Пеевски припомня, че през януари дружеството „НСН Инвестмънт“ ООД, в което той е мажоритарен собственик, е внесло необходимия депозит и участвало като кандидат в търга за закупуване на активите на „Химко– Враца.

Намерението на компанията било да възстанови част от производството на химическия завод и да открие нови работни места в града.

„Необоснованият политически натиск и продължаващата медийна кампания против мен, изострена в последните седмици и отразяваща се изключително негативно, както върху дружествата, в които имам участие, така и върху други стопански субекти, с които нямам никаква връзка, ме накараха да се откажа от по-нататъшно приключване на сделката, пише депутатът.

Пеевски смята за недопустимо, в държава членка на Европейския съюз, "чрез натиск и негативни кампании", да се унищожава бизнеса, да се злепоставя доброто име на български фирми и да се възпрепятства дейността им.

"Нека политическите ми опоненти и тези, които продължават да злословят срещу мен, бъдат доволни, че са постигнали целта си – аз се отказвам да участвам занапред в български бизнес проекти, за да запазя от унищожаване всеки потенциален мой бизнес партньор, който би бил нарочен като „свързан с Пеевски", обяснява депутатът от ДПС.

Изявлението идва часове, след като премиерът Бойко Борисов разкри какво е казал на турския премиер Ахмет Давутоглу - че „докато Делян Пеевски е в ДПС, няма как да ни види заедно в управление”.
Пред Борисов Давутоглу изразил желание да види ГЕРБ и ДПС заедно в управлението.

В изявлението си Пеевски призова други инвеститори да реализират инвестиционната програма за възраждането на "Химко", която да защити по най-добрия начин интересите на северозападния регион, който е един от най – бедните в страната.

"НСН Инвестмънт" трябваше да плати цената от 11.7 млн. лв. през следващите два месеца и половина, за да получи собствеността в "Химко".

Фалиралото предприятие бе предложено за четвърти път за продажба чрез преговори с потенциален купувач на 20 януари. Цената бе 11.7 млн. лева, значително по-ниска от цената при предходния опит за продажба (18.4 млн. лева). Не е имало подобряване на офертата, тъй като кандидатът е само един.

Необезпечените задължения на „Химко“ – основно към НЕК и „Булгаргаз“ са 82 млн. лева, показва последният публикуван отчет.

Преди месец покрай "Химко" избухна и друг скандал - бившият съдружник на собственика на "Химко" Юрий Ливтиненко - Ян Аронов, обвини синдика на дружеството Росица Томова, че му е искал подкуп. От ДАНС и Министерството на правосъдието не откриха доказателства за това.

В края на миналата седмица Пеевски окончателно се отегли и от "Булгартабак", след като на БФБ София бяха продадени 368 361 акции от "Булгартабак холдинг" срещу сумата от 24.3 млн. лв. Ден преди това от компанията пък обявиха, че се оттеглят от пазарите в Близкия Изток, като мотивите са същите, с които Пеевски се оттегля при сделката с "Химко".

Оттеглянето от тези пазари ще доведе до съкращения на 400 души в София БТ, предупреди Пеевски.