Бързо оценихме офертите – най-добрата е представена от компанията "Тотал", която ще работи с ОМВ и "Репсол".
Добрев каза, че с това проучване се залага много за диверсификацията на доставките на природен газ за България.

Три компании бяха подали оферти за проучвания и добив на газ в блок "Хан Аспарух" в Черно море. Това бяха американската "Ексонмобил", британската "Мелроуз" и френската "Тотал". Впоследствие американската фирма се отказа от надпреварата и на финалната права се оказаха две компании. Загубилата "Мелроуз" вече има концесии за проучване и добиване на газ в страната.

"Процедурата, която България проведе беше много почтена и прозрачна и съществува интерес от наша страна към този блок. От наша страна и от страна на партньорите ни съществува голямо желание да се проучват възможностите на блока "Хан Аспарух"". Това заяви в Министерски съвет Михаел Борели, вицепрезидент на "Тотал". Вече е извършено мащабно проучване, направени са геоложки проучвания и ще има най-малко два кладенеца на значителна дълбочина. Вълнуваме се за възможностите за дългосрочно сътрудничество за проучването на газ и нефт", допълни той.
Блок „Хан Аспарух” е с много висок потенциал и висока трудност, каза още Борели.

Премиерът Бойко Борисов поздрави Делян Добрев с избора на фирмата за проучване. С удоволствие чувам, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) е провело един изключително прозрачен конкурс, каза Борисов.
"Факт е, че участват най-добрите фирми. Това значи истинска диверсификация. Много по-истинска и от интерконекторната връзка, която готвим с Турция. Истински се радвам, че се подписа споразумение между Турция и Азербейджан, и се надявам, че "Набуко" ще мине през България", каза още премиерът.

"Комисионната такса, която България ще получава, е между 2 и 30%, ако са големи находищата, а ние имаме всички уверения, че находището е голямо. Надявам се, че находището в "Хан Аспарух" ще бъде голямо. Това драстично ще понижи цената на газа и ще помогне във воденето на преговорите за закупуването на нови количества газ. Надявам се - бързо да направите своите сондажи, тъй като това е от голямо значение за България, обърна се премиерът Борисов към представителите на "Тотал".

През март Румъния предяви териториални претенции към България за морската граница. "На румънска територия бяха открити 40 - 83 млрд. кубика газ. Нашата консумация е около 3 млрд. кубика; 40-83 млрд. кубика означава задоволяване на вътрешното потребление до 13 - 15 - близо 30 години", обяви преди месец Делян Добрев.
Той допълни, че е "изключителен оптимист..., защото нашият блок е няколко пъти по-голям, отколкото блока в Румъния".

Кои са "Тотал"
  • "Тотал" (Total S.A.) е международна корпорация за добив, производство и доставка на газ петролни продукти. Това е петата по големина публично търгувана интернационална компания за петрол и газ и производител на химикали.
  • Работи в 130 държави и към края на 2011 г. има 96 104 служители, се посочва в интернет сайта на компанията.
  • Компанията е основана след Първата световна война с изцяло френска собственост, наречена „Френска петролна компания”. Първоначално се занимава с проучвания главно в Средния Изток, по-късно започва такива и във Венецуела, Канада, Африка и Франция. През 1946 г. започва проучвания в Алжир.
  • През 1999 г. Тотал се слива с белгийската "Петрофина" в "ТоталФина". По-късно ТоталФина се слива с френската компания "Елф" – в "ТоталФинаЕлф", а през 2003 компанията отново се преименува на "Тотал".
  • "Тотал" има договор с режима на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин, за доставка на храни срещу петрол.
  • През 2003 г. компанията заема 30% дял от проучването на газ в Саудитска Арабия.
  • Седалището на компанията е близо до Париж, а ръководител е Кристоф де Марджъри.