Йенс Столтенберг е говорил днес във Варшава след подписването на Съвместна декларация за сътрудничество между двете големи организации.

Документът е "историческо споразумение", укрепващо отбранителното сътрудничество помежду им на фона на новите предизвикателства, предадоха АП и БТА. Подписаха го Столтенберг и председателите на Европейския съвет и Европейската комисия - Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.

Столтенберг заяви, че споразумението изпълва с ново съдържание и сила партньорството ЕС - НАТО в борбата срещу хибридната война, кибератаките и възпирането на огромната вълна от нелегални мигранти.

„Ние заемаме обща позиция по Русия – каза Столтенберг преди началото на срещата на върха на НАТО. - ЕС въведе икономически санкции, НАТО проведе най-значителното засилване на отбраната от момента на завършване на студената война.“

По думите на генералния секретар на алианса организациите съюзнички „ще засилят съвместните възможности в сферата на противостоенето на хибридната война, включително чрез своевременна размяна на информация, сътрудничество в гражданската отбрана и киберсигурността и поддържането на оперативно-стратегическа връзка“.

Столтенберг е добавил също, че между членовете на организациите вече са разпределени конкретни роли в случай, че някой от тях бъде подложен на нападения от хибриден характер.

Генералният секретар на НАТО е подчертал, че алиансът трябва не само да укрепва своите въоръжени сили, но и да помогне на партньорите си в Близкия Изток и Северна Африка в борбата с екстремизма.

Участниците в срещата на върха на НАТО планират да вземат решение за по-голяма помощ за силите за сигурност на Ирак, допълнително финансиране на армията и полицията на Афганистан, както и за съдействие на Тунис, пояснява ТАСС.

До края на тази година ЕС ще приеме план за действия по поддържането на своята отбранителна промишленост, заяви след подписването на съвместната декларация председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Туск, цитиран от БТА, каза, че новото споразумение ще промени досегашната ситуация, в която НАТО, организация, която представлява военен съюз, и ЕС, който е политически и икономически блок, сякаш са "на различни планети", а не в един и същи град. (Централите и на двете организации се намират в Брюксел.)