Правосъдният министър призна, че текстовете на скандалния документ се разминават с българското законодателство по време на дискусията, която се провежда в СУ "Свети Климент Охридски". 

"Това са направили много държави, които са ратифицирали до момента конвенцията. От 28 държави членки, които са подписали, 17 са я ратифицирали, повечето със забележки. Аз също съм предложила да направим това, тъй като има разминаване с българското законодателство“, каза тя.

Ще бъде полезно да има такава декларация, за да успокоят онези, които имат резерви към конвенцията, посочи Цачева. 

Тя подчерта, че безспорно най-много коментари предизвикало понятието джендър, което на български език няма пряк превод.

„Използването на този термин като "пол", трябва да бъдат ясни, за да не се стига до спекулации и превратно тълкуване, че се прави нещо скрито или че под претекста на не насилие, основано на женския пол, се цели нещо друго. В разбирането на конвенцията не може да се бори насилието, ако не се постигне равенство на мъжете и жените. Затова тя говори за социалните роли и обществени нагласи", поясни Цачева.

Според Цачева в конвенцията не се говори за задължение на правно признаване на трети пол, нито се говори за признаване на бракове между лица от един и същи пол.

По думите й понятието „пол“ не замества понятията „жени“ и „мъже“, а цели преборване на стереотипите, свързано с пола и насилието над жени именно заради пола, затова конвенцията се бори с тези стереотипи и предразсъдъци, както и вредни традиции и обичаи, поставящи жените в малоценно положение спрямо мъжа.

В София се провеждат и два протеста - единият в защита, а другият против ратификацията на документа.