Правителството поема отговорността за продължаване на преговорите и всеки политически лидер ще оказва съдействие в рамките на неговата институционална и политическа роля, се казва в декларацията, разпространена от президентството, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Лидерите посочиха, че искат да бъде постигнато споразумение с европейските кредитори и кредиторите от МВФ, което да осигури достатъчно финансиране, надеждни реформи, план за растеж и ангажимент за започване на дискусии за устойчивостта на гръцкия дълг.

Непосредствен приоритет е банките отново да бъдат отворени, добавиха лидерите.

МВФ е готов да подкрепи Гърция

Международният валутен фонд (МВФ) е готов да помогне на Гърция, ако поискат това от него, заяви управляващата директорка на фонда Кристин Лагард, цитирана от световните агенции.

В кратко комюнике Лагард отбелязва, че МВФ следи отблизо ситуацията и има готовност да помогне на Гърция, ако към него бъде отправена такава молба.

Тя допълва, че финансовата институция "приема за сведение" резултатите от вчерашния референдум.

Гърция няма алтернатива освен споразумение с кредиторите

Гърция няма друг вариант освен споразумение с кредиторите, заяви гръцкият министър на отбраната и лидер на партия "Независими гърци" Панос Каменос, цитиран от ТАСС.

Каменос говори след заседанието в президентския дворец на съвета на лидерите на представените в парламента политически партии.

"Мисля, че за нас няма друг вариант, освен споразумение с кредиторите", каза лидерът на участващата в правителствената коалиция партия "Независими гърци".

"Лидерите на партиите описаха исканията на целия гръцки народ, те са свързани със споразумение, което трябва да бъде сключено с ЕС. Премиерът получи уверенията на лидерите на политическите партии, че ще има пълната им подкрепа", добави Каменос.

Според Каменос от този момент Европа трябва да разбере, че е необходимо незабавно да се разреши проблемът, за да се върне Гърция на пътя на развитието и благосъстоянието.

"Няма друг път освен споразумение, това е еднопосочен път", добави министърът.

Анкета: Ще доведе ли ''не''-то на референдума до ''Грекзит''?