С приемането на декларация в италианската столица завърши тържественото честване на 60-годишнината от подписването на Римските договори, с които са положени основите на обединена Европа, предаде БТА.

Вижте снимки >>>

Церемонията събра президенти и премиери на 27-те страни от Европейския съюз, както и председателите на европейските институции.

България бе представлявана от държавния глава Румен Радев, който изпълни почетното задължение пръв да поздрави папа Франциск на снощната аудиенция в Апостолическия дворец във Ватикана.

Най-богатата на археологически паркове и исторически паметници централна част около Капитолийския хълм, където се състояха тържествата бе буквално запечатана за трафик, а пешеходците бяха филтрирани през точно определени места срещу документ за самоличност.

На телевизионните екипи и фоторепортерите бе разпоредено да преминат през контрола по безопасността от 5:30 до 7:30 часа местно време, а на останалите журналисти бе отпуснат още половин час.

Това бе най-осезателната последица от допълнителното засилване на мерките за сигурност, предизвикано от атентата в Лондон.

Сега обаче липсваха официални представители на Обединеното кралство, чието правителство възнамерява в началото на седмицата да задейства клаузата за излизане от ЕС.

Честването откри италианският премиер Паоло Джентилони в качеството си на домакин. Лидерите бяха приветствани от кметицата на Рим Вирджиния Раджи.

Слова произнесоха председателят на Европейския съюз Доналд Туск, на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Европейския парламент Антонио Таяни, както и ротационният председател на Съвета на Европа Джоузеф Мускат, който е министър-председател на Малта.

След това се пристъпи към ключовия момент - подписването на Римска декларация, която определя основните насоки в дебата за бъдещето на ЕС.

Дебатът трябва да приключи до края на годината и въз основа на резултатите от него ще започне дефинирането на политиките, който ще характеризират развитието на съюза през следващите 10 години.