Официалната цел на посещението е да се обсъдят начините за икономически растеж в еврозоната, предаде БНТ.

Никога досега Франция не е изпълнява изискването бюджетният дефицит да бъде 3%, каквото е правилото за цялата еврозона. Неуспехът на Париж да спазва бюджетна дисциплина доведе до все по-растящо недоволство сред много от страните от еврозоната, особено в Германия.

Един от германските вестници нарече Франция “болният на Европа”.

Сега Манюел Валс се опита да опровергае това определение и представи на Меркел реформите, които правителството му ще предприеме.  

"Франция трябва да направи тези усилия, защото при глобализацията трябва да останем конкурентоспособни – ние, нашите фирми и Франция като цяло. Не можем да живеем с толкова голяма безработица, особено младежка безработица", заяви Валс и увери германците, че страната му ще направи реформите.

Той представи на канцлера проектите на правителството си и настоя най-голямата европейска икономика да инвестира за съживяване на икономиката на района.

Германският канцлер определи френската икономическа програма като “впечатляваща”.  

"Френският президент ми разказа за предизвикателната и амбициозна програма за реформи. Искам да кажа, че желаем на французите много успех при прилагането на програмата и че имаме интерес Германия и Франция да полагат заедно тези усилия", заяви Меркел.

Визитата на Валс цели да сближи двете противоположни позиции по растежа на Европа на Париж и Берлин. Франция настоява за повече инвестиции, а Германия е за бюджетни икономии, коментира Франс прес, цитирана от БТА.