Това заяви пред Нова телевизия д-р Дечо Дечев, уволненията наскоро от министър Москов директор на болницата "Св. Иван Рилски" пред Нова телевизия. Според него има елит в медицината, който живее много добре в досегашния модел. Дечев е противник на обединението на неговата болница с Александровска, което му предизвика уволнение. Служителите в болницата организираха стачка в негова защита.

Моделът, който ти позволява да бъдеш шеф на болница, да си преподавател в медицински университета. Няколко дни през седмицата да посещаваш други болници, където да си клиницист. Това е начин, при който ти се позволява да практикуваш няколко дейности – нещо, което го няма никъде по света, каза доктор Дечев.

Той подчерта, че само преди месеци Москов го е преназначил с 3-годишен договор. Дразнителят са мои твърдения относно методиката за начина, по който ще се заплащат болничните услуги, смята д-р Дечев.

Той описа и схемата - за да заплаща НЗОК болничните услуги – става по правила описани в методиката. Тя стъпва като база на данни от 2014 г. На всички, които са били участници на пазара през 2014 г. сега им се намалява финансирането с 8%. Взима се база, която не е анализирана и не се знае как е формирана. През 2014 г. бившето ръководство на Касата умишлено криеше данните. В края на годината излезе, че този преразход над 100 млн. лв. е отишъл в някои определени болници и то при ръст на процентите между 30 и 600%. Може да имаш ръст 5 до 15%, смята д-р Дечев, но не и в такива размери.

Д-р Дечев посочи и три пункта, по които методиката не е добра.

Първо – намаляването финансирането на болниците по този начин неминуемо означава, че българите ще получат медицина с по-лошо качество.

Ограничен ще е достъпът на граждани, право което те има по конституция да отидат да получат лечение в болници, сега ще губят, защото на 20 число болниците няма да могат да го приемат. Този модел, тази методика, ще доведе до това .

Третата точка – тази методика заличава следите от едно голямо източване на НЗОК. Не може да има 2012 – 2014 г. увеличаване със стотици хиляди. Ръст на медикаментите е над 100 млн. лв. Това идва от липсата на какъвто и да е контрол и от листата на каквато и да е роля НЗОК.

Дечев подчерта още, че и четците могат четат освен оригинали на личи карти, те четат и копия. Така че който е лъгал касата, може и сега да го прави. Има реален риск да се направи така, че снабдяването на болниците с лекарства да става само от определени фирми.

Има идеи да се извърши прикрита приватизация, чрез обединение на тези болници, коментира д-р Дечев.

Очакваният финансов ефект от сливанията на около 10 болници ще дойде от отпадането на близо 500 души от администрацията, парите за които ще отидат към лекарите и пациентите, коментира зам.-министър Бойко Пенков.

"Това са 10 болници със средно 40 човека- казвам най-простичкото нещо - или 50 човека администрация, това са 500. Това прави някъде разходи за фонд "Работна заплата" около 5 милиона и още около 2 милиона за издръжка. посочи заместникът на д-р Петър Москов.

Пенков отхвърли твърденията на Дечев, че сливането на лечебни заведения цели извършването на подмолна приватизация на болници. " Те са в забранителния списък на основен гръбнак болници, които са гръбнакът на здравеопазването и няма как да стане. Никой не може да ги продаде под масата или тихичко зад вратата, зад ъгъла. Изключено", каза той.