През ноември м.г. прокуратурата повдигна три обвинения срещу вече бившия здравен министър Петър Москов във връзка със скандала с дарените от Турция ваксини "Пентаксим" и "Еувакс". Те са за безстопанственост и престъпления по служба.

Освен него обвиняеми по същото дело са бившият зам.-министър Адам Персенски и двама служители на държавната фирма "Бул Био" - Росен Алексиев и д-р Юлиана Ценкова.

Тогава говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че ваксината "Еувакс" съдържа веществото тиомерсал, което е в противоречие с Европейската фармакопея и не е включено в имунизационния календар на България.

Според директора на УМБАЛ "Иван Рилски" ваксините "Еувакс" са и силно токсични.

"Бившите здравен министър и премиер щяха да приложат на десетки български деца ваксина, в която количеството на отровното вещество живак превишава с 2000% максимално разрешеното", категоричен бе д-р Дечев.

По думите му тези ваксини са спрени единствено и само благодарение на прокуратурата.

"Тези ваксини са спрени, но това се готвеше да се приложи върху десетки български деца от Петър Москов и лично от премиера, който го покриваше през целия този период”, допълни директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Той отказа да коментира другата детска ваксина, дарена на България от Турция - "Пентаксим".

Тази ваксина е използвана изцяло от български деца на възраст от 0-1 година. Тя е използвана, вече е изконсумирана. Понякога знаете, че изваждането на истината може да доведе много повече вреди, отколкото нейното премълчаване. Затова за тази ваксина аз няма да приказвам, тъй като тя е използвана”, заяви д-р Дечо Дечев.