Такива критики се чуха от опозицията на дебатите по четвъртия вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за "провала в областта правосъдие и вътрешни работи". 
В пленарна зала не дойде премиера. В залата пристигнаха вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов и колегите му Диана Ковачева, Аню Ангелов, Николай Младенов и Томислав Дончев.

Езикът на последния доклад на Европейската комисия означава сваляне на политическото доверие от правителството на ГЕРБ, заяви председателят на БСП и на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев, който представи пред депутатите мотивите за искането за вот, предадоха БТА и БГНЕС.
По думите му, никога досега не е имало толкова убийствени политически оценки за България в доклад на ЕК.
По думите му цялостното впечатление на ЕК е за неспособността да се спазва разделението на властите.

Верни се оказаха слуховете, че от края на миналата година правителството на Бойко Борисов вече няма доверието и подкрепата нито на държавите членки, нито на ЕК, коментира Станишев.
По думите му, следващият доклад на ЕК е след 18 месеца, което означава, че "са вдигнали ръце от това правителство и не вярват, че за една година ще постигне сериозни промени".
Според него членството в Шенген се отлага за неопределено време.

За първи път от 1999 г. има правителство, което не е постигнало стратегическа европейска цел, предварително зададена, коментира Станишев.
Той добави, че когато вътрешният министър Цветан Цветанов твърди, че е пречупен гръбнакът на организираната престъпност, че са разбити 666 организирани престъпни групи, това предизвиква само недоумение и горчиви усмивки.

Лидерът на БСП посочи, че правителството и парламентът обслужват конкретни икономически интереси. За първи път от десетилетия имаме срастване на една партия с държавата, коментира Станишев.
Имаме власт, която подменя резултатите от изборите, за да командва държавата, дори когато е загубила доверието на гражданите, посочи той.

Няма как да се криете зад отговорността на предишното правителство, то си е понесло отговорността, обърна се лидерът на БСП към ГЕРБ.

Днес в България всеки може да е оклеветен, проснат по очи и обявен за престъпник, ако не е изгоден за управляващите - справка "лекарите - убийци" от Горна Оряховица", каза Станишев.

Днес е шансът ни да изпратим цялото правителство в историята. Трябва да освободим страната ни и обществото ни от този тип управление, който е вреден и европейските ни партньори дадоха ясна оценка, коментира депутатът от ПГ на КБ Румен Петков.
По думите му, оставането на този кабинет означава продължение на пошлата чалга.

Според съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов това е провал на европейското развитие на България.
„Вече нямат значение правителствата, които идват и си отиват, нито как изглеждаме отвън. ГЕРБ пропиля шансовете си”, добави той, цитиран от "Фокус".
Костов заяви, че Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев са допуснали унизителния следприсъединителен контрол, защото не са се справили с престъпността и корупцията на своето управление.

"Депутатите от ДСБ и Синята коалиция няма да участваме в бягството. Няма да участваме в днешната проява на безсилие. На българите остана да плащат скъпата цена на подменените цели. В този момент казваме, че има изход. Да изберат тези, които имат смелостта да обявяват война на мафията", призова Костов.

"Можете да избутате и последната година от мандата си, но това вече ще бъде годината на ускорената агония, не ви я пожелавам. Резултат на управлението на това правителство е прякото политическо последствие за страната, че Шенген се превръща в химера. Това е темата на днешния вот", заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан.
"Всяко правителство реализира стратегическа цел, това на Иван Костов, правителството на НДСВ и ДПС осигури членство на страната в НАТО и осигури присъединителния процес. Правителството на БСП осигури членство в ЕС", допълни Местан.

„Като съвносители на вота на недоверие, отговаряме на внушенията, че едва ли не свързваме вота с терористичния атентат в Бургас – не, нито е повод за вота на недоверие. Да се откажем от вота заради този атентат означава, че той е успял, защото може да измести дневния ред на политиката в България”, обясни депутатът.

Според него, атентатът поставя различни въпроси – пробив в системата за сигурността или случайно стечение на обстоятелствата, налага ли се преосмисляне на компетентностите.
За сигурност България заделя средства от БВП в размер, който поставя страната на едно от първите места в Европа. Какви са резултатите, пита Местан.

"Отговорността е на всички, тя не се маха с напускане от залата. България има нужда от компетентно правителство на европейската визия, европейските правила”, критикува той Синята коалиция.

Местан попита защо на погребението на починалия при атентата български гражданин Мустафа Кьосов не е имало нито един представител на държавната власт, освен депутатите Алиосман Имамов и Муса Палев и какво е посланието на това отсъствие.

ГЕРБ призова всички власти, без изостряне на отношенията поради политически причини, да начертаят пътя и мерките, препоръчани ни в последния мониторингов доклад, с този апел се обърна към колегите си отляво и отдясно Красимир Ципов, зам.-председател на вътрешната комисия.
Той заяви, че никой не е направил анализ на последния доклад, така че да стане ясно от кои години идват основните критики.

Този вот на недоверие е демонстрация на неуважение от ГЕРБ, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Премиерът го няма, когато се обсъжда вот на недоверие към неговото правителство, за кой ли път показвате брутално неуважение към парламента, посочи той.

Този тибетски як, както го нарича вашият най-нов нежен партньор (не става ясно кой е той - б.р.), г-н Цветанов, в едно интервю, го няма тук, когато се гласува вот на недоверие към неговото правителство, възмути се лидерът на "Атака", цитиран от bTV.
По думите му, всъщност вотът е предрешен и нарече мнозинството "крадци", тъй като по думите му са откраднали и купили депутати, както и субсидията на "Атака".

Вие по престъпен начин ограбихте ""Атака", каза Сидеров и обвини мнозинството, че и в момента се опитват да накарат членове на ПГ на "Атака" да я напуснат.

Вашата нова болонка, заяви Сидеров, без да уточнява, през 10 минути обработва един наш народен представител, за да го изкара от групата, предаде News.bg.

Той се възмути от декларираната принадлежност към ГЕРБ на някои бивши депутати от "Атака" и заяви, че това е търговия с влияние от страна на мнозинството.
Затова Сидеров се закани, че ще поиска от главния прокурор предварителна проверка срещу Цветан Цветанов и Бойко Борисов за търговия с влияние. Сидеров заяви, че не го интересува доклада на ЕК, защото не искал да бъде бяла мишка, наблюдавана от "някакъв си Барозу".

Вие сте тези, които са васалите, обърна се отново Сидеров към мнозинството. Дори не ви позволиха да разследвате атентата в Бургас, а дойдоха израелските ви господари, продължи лидерът на "Атака".

Вкарвате България във война, за вас е по-важно да ви потупа господарят по гърба и да ви обещае още един мандат, каза той.

Парламентът ще гласува по проекта за вот на недоверие към кабинета "Борисов", внесен от Коалиция за България и ДПС, в 9 ч.