Поставените въпроси имат своето място, смятат от "БСП лява България", но предложиха редакция на въпросите, предаде БНР.

Янаки Стоилов предложи да се запише: "Дали половината от народните представители да бъдат избирани мажоритарно в едномандатни райони" и предложиха задължителното гласуване да се обвърже със санкция.

"Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите с предвиждане на санкция за неизпълнение на това задължение".

"Защото, ако те са сигурни, че за тях не произтичат благоприятни или неблагоприятни последици извън самата възможност да упражнят правото, ние нищо няма да променим и вероятно няма да постигнем някакъв чувствителен резултат в увеличаване на изборната активност", коментира Янаки Стоилов.

Местните избори са най-сложни от технологична гледна точка, някой направи ли сметка как се провежда и паралелно референдум, обърна се Стоилов към всички партии и към президента Плевнелиев.

По изчисления на червения депутат гласуването продължава не по-малко от минута и половина, а изборният ден продължава близо 13 часа. Ако в една секция гласуват 600 души от всички 1000 разпределени в нея, времето за гласуване, съпоставено с продължителността на изборния ден, показва, че поне 2 часа няма да стигнат за гласоподавателите, сочи математиката на Стоилов. Той допусна, че сигурно ще се стигне до опорочаване на местния вот.

Ние не сме против референдумите, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан, като изтъкна, че ги смята за нужни, стига да не са по толкова експертни теми.

Той е категоричен, че са поставени "ирационални свръхочаквания", особено за мажоритарния вот. Затова предложението на ДПС е 240-те народни представители да се избират мажоритарно.

От РБ ще подкрепим предложението на въпросите за референдума, с редакционната поправка на първия въпрос, каза Петър Славов от ПГ на РБ по време на дебатите.
Славов предложи да се направи редакционна поправка на първия въпрос, който да звучи така „Подкрепяте ли народните представители да се избират мажоритарно чрез разширяването на преференциалния вот“.

Цветан Цветанов (ГЕРБ) подчерта, че референдумът не е инициатива на държавния глава, а е съобразен със събраните над 570 000 подписа на български граждани.

Защо трябва да коригираме текстове, това не е наше право и смятам, че не е морално към всички тези, които дадоха подписа си, допълни той. И припомни, че до допитването се е стигнало заради правителството "Орешарски", което, по думите му, е провокирало обществено неодобрение.

Цветанов отбеляза значението на електронния вот за българите в чужбина, които искат да бъдат активни гласоподаватели.

Според него, задължителното гласуване нямаше да бъде на дневен ред, ако с противопоставянето си , партиите не са отблъснали българските избиратели от урните.

От Патриотичния фронт одобряват задължителното гласуване и смятат, че за него трябва да има политически консенсус, защото е начин да се пребори търговията с гласове, корпоративният вот, фалшификацията на резултатите.

Роди се и явлението "мъртви души", оказа се, че в изборите у нас участват 120-годишни български граждани, каза Димитър Байрактаров, цитиран от БТА.
Депутатът коментира, че мажоритарният вот, прокламиран от президента, защитава определени олигархични структури, защото само те могат финансово да осигурят един такъв кандидат.
Най-лесният начин за контролиран, купен вот е дистанционният, убедени са в ПФ.

АБВ предложи, но парламентът не прие, към мажоритарен избор да се разпише и пропорционално разпределение на мандатите между политическите партии и коалиции.

„Атака" обяви, че не вярва Росен Плевнелиев наистина да иска допитване до народа. Лидерът на националистите апелира държавният глава да оттегли инициативата си за референдум по изборните правила.

"Да бяхте инициирали референдум дали искаме санкции срещу Русия, чужди бази у нас", скара се той на Плевнелиев. По думите му искането да се увеличава мажоритарният вот е демагогия, дискриминация на политическата система.