Това съобщи агенция Прес асосиейшън, цитирана от БТА.

Говорител на консерваторите заяви пред британски медии, че Мей няма да участва в дебати, защото "изборът на тези избори е ясен".

По думите му това е избор между "силно и стабилно ръководство в лицето на Мей и консерваторите, защитаващо националния интерес, и слабо и нестабилно коалиционно правителство, предвождано от Джереми Корбин".

Корбин, лидер на Лейбъристката партия написа в "Туитър", че не е редно премиерът да избягва дебати лице в лице.

А Тим Фарън, който е начело на партия "Либерални демократи" призова телевизиите, които ще излъчват дебати, да поставят празен стол на мястото, където би трябвало да е Мей.

Парламентът утвърждава предложението днес

Британските депутати ще гласуват днес за организирането на предсрочни парламентарни избори на 8 юни, поискани от премиера Тереза Мей с мотива, че иска да са й развързани ръцете в преговорите за Брекзит, съобщи Франс прес.

Парламентарният дебат ще започне към 14,30 часа българско време и според британски медии няма да трае повече от 90 минути. Очаква се предложението да бъде гласувано в 16 часа.

Добри изгледи за торите

Консервативната партия на Тереза Мей води с 21 процентни пункта пред лейбъристите според социологическо проучване, реализирано вчера, след като бяха насрочени избори за 8 юни.

Агенция Ай Си Ем е направила за в. "Гардиън" анкета сред 1000 души. Данните сочат 46 процента подкрепа за консерваторите, 25% за лейбъристите и 8% за либералните демократи.

Според друго проучване торите могат да спечелят 382 места в парламента, лейбъристите 179, либералните демократи 10, а Шотландската национална партия 56. Това означава комфортно мнозинство за правителството в 650-местния парламент.

Сега консерваторите на Мей имат 330 депутати и мнозинство от едва 17 места в парламента.

Американският президент Доналд Тръмп пожела вчера късмет на британците в телефонен разговор с  Тереза Мей. Двамата са говорили тема за предсрочните избори във Великобритания.