Това предадоха Франс прес и БТА за снощния диспут. Петима от 11-те кандидати за президент на Франция се изправиха един срещу друг в студио на телевизия Те Еф 1. Те са кандидатите с най-добри прогнози, поясни в. "Фигаро".

Най-добре се е представил, според едно социологическо допитване,, 39-годишният центрист Еманюел Макрон. Но авторитетният "Монд" е категоричен: няма победители и победени.

Истински старт на кампанията

Първият тур на изборите ще бъде на 23 април. Очаква се за балотажа на 7 май да се класират с близки резултати Льо Пен и центристът Еманюел Макрон.

Макрон, бивш икономически министър в правителството на сегашния президент социалист Франсоа Оланд, и още трима кандидати нападнаха Льо Пен заради нейните позиции за ограничаване на имиграцията, затягане на мерките за сигурност и излизане на Франция от еврозоната.

Дебатите, предавани по частната френска телевизия Те Еф 1, поставиха истинското начало на кампанията за президентските избори.

Досега тя бе в сянката на съдебните неволи на кандидата на основната опозиционна сила, консерваторите, Франсоа Фийон. Той изпадна до трето място в сондажите.

"ЕС ни бие и заключва"

Марин льо Пен се обяви за излизане на Франция от Европейския съюз, "който ни бие и заключва с катинар". Тя също така осъди "дивата глобализация."

В отговор Макрон я обвини, че иска да раздели френското общество.

Кандидатката на крайната десница обеща да увеличи капацитета на затворите с 40 000 места. Консерваторът Фийон обаче възрази, че тези "обещания няма да бъдат спазени".

Сигурността е ключова тема в кампанията след поредицата джихадистки атентати във Франция, включително в събота на парижкото летище "Орли".

"Всички онези, които искаха Брекзита, се покриха и не поискаха (да поемат отговорностите на) властта", заяви Макрон. Той се самообяви за привърженик на една "силна Франция в силна Европа".

Фийон е уверен, въпреки всичко

Участници в диспута не подминаха и скандала с фиктивно назначаване на роднини от Франсоа Фийон, за което миналата седмица му бяха повдигнати официални обвинения.

Той обаче не изглеждаше обременен и възприе агресивен стил, като се представи като "единствения кандидат, предлагащ истинска промяна".

Марин льо Пен също е замесена в скандали за фиктивно назначаване на сътрудници в Европейския парламент и незаконно финансиране на своята кампания, но те изглежда не се отразяват на нейната популярност.

Останалите двама участници в дебатите бяха социалистът Беноа Амон и кандидатът на крайната левица Жан-Люк Меланшон. Въпреки успешните си предизборни митинги през уикенда, двамата засега не успяват да придадат импулс на своите кампании.

Социолози: На балотаж отиват Макрон и Льо Пен

Според проучване на социологическия институт "Елаб" най-добре на дебатите се е представил Еманюел Макрон, предаде ТАСС.

Това мнение споделят 29 процента от участниците в допитването. 20 процента са посочили за победител Меланшон, а по 19 процента - Льо Пен и Фийон. На опашката с 11 процента е Амон.

За самите избори проучванията отреждат близки резултати на първия тур на Льо Пен и Макрон. Но изглежда, че на балотажа центристът ще победи убедително водачката на крайната десница, с резултат от порядъка на 60 срещу 40 процента.

Според сондажите обаче 40 процента от французите може да променят своя избор, отбелязва Франс прес. А и само две трети от избирателите със сигурност ще гласуват на първия тур.

Динамично, но без сътресения

Първите дебати бяха динамични, но без сътресения, отбелязва в. "Монд". Петимата основни претенденти дебатираха повече от три часа и накрая нямаше нито победител, нито победени, но стартът на кампанията бе даден.

"Фигаро" резюмира представянето на кандидатите:

Франсоа Фийон се представи като бъдещ президент на националното обновление. Той твърди, че е вероятно единственият, способен да обедини около себе си стабилно мнозинство.

Еманюел Макрон изтъкна придобития си опит и също обяви, че има проект за възстановяване на икономиката. Бях министър. Видях какво блокира страната ни - остарели регулации, остарели методи на работа, каза той.

Жан-Люк Меланшон заяви, че иска да промени всичко, но най-напред ще се заеме с най-неотложното - климатичните предизвикателства.

Беноа Амон иска да е почтен и справедлив президент и обеща да затвори страницата на еднотипните стари обещания. Марин льо Пен заяви, че не желае да бъде вицеканцлер на Меркел.

"Дали в тази безумна кампания, която опровергава всички прогнози, французите ще успеят най-сетне да идентифицират своите политически предпочитания? - пита "Либерасион". - Спектърът е широк, предложенията - ясно очертани."

Икономическият "Ле-з-еко" пише, че тазгодишните президентски избори не приличат на никои други, а след тях ще настъпи още по-голяма несигурност. Въпросът е дали следващият президент ще успее да постигне парламентарно мнозинство при наблюдаваното преструктуриране както в лявото, така и в дясното пространство.