Дискусията ще започне в 21 часа източноамериканско време (01 ч. по Гринуич на 27 септември). Шест седмици преди президентските избори (8 ноември) тя е повод за кандидатите отново да се представят пред избирателите, повечето от които не харесват нито единия, нито другия, отбелязва Франс прес.

Очаква се дебатът да привлече рекорден брой зрители. Още преди седмица експерти, цитирани от медиите в САЩ, допускаха, че над 100 милиона души ще следят дуела.

Почти сигурно е, ще бъде подобрен рекордът по гледаемост, поставен от демократа Джими Картър и републиканеца Роналд Рейгън на 28 октомври 1980 г. Тогава 80,6 милиона зрители останаха пред телевизионните екрани.

Сцена на словесния двубой нощес ще бъде университетът Хофстра в град Хемпстед на Лонг Айлънд, на час път от Ню Йорк. За предизборна дискусия мястото беше използвано за целта през 2008 г. и 2012 г.

Всеки един от двамата кандидати разполага с неколкостотин места в залата и може да покани когото си избере.

Темата за гостите на дебата винаги е била чувствителна, припомня БТА. Това пролича и сега със заплахата на Тръмп да покани в залата бивша любовница на Бил Клинтън, експрезидент и съпруг на Хилъри.

Дебатите ще продължат 90 минути, в шест части от по 15 минути. Няма да има рекламни паузи.

Три ще бъдат разискваните теми - управлението и политическият курс на САЩ; просперитетът; сигурността. За всяка от тях се отделят 30 минути.

Модераторът на дебата ще открива всяка част с въпрос и всеки кандидат ще има две минути, за да отговори. После двамата кандидати ще могат да реагират на отговорите, които са дали. Модераторът ще използва оставащото време, за да задълбочи разговора по дадената тема.

Модератор ще бъде 57-годишният Лестър Холт. Той е уважаван журналист и водещ на вечерните новини по телевизия Ен Би Си, която е най-гледаната в страната.

Холт вече беше модератор на дискусия по време на първичните избори на американските демократи.

За Хилъри Клинтън залогът на днешния дебат ще бъде да покаже, че тя е подходящ кандидат за президент в момент, в който допитвания до общественото мнение показват, че 55 процента от американците не са на това мнение.

Клинтън, която е бивш сенатор и държавен секретар на САЩ ще използва случая, за да демонстрира опита и познанията си по различните теми, които ще се обсъждат.

Тя ще има възможност и да затвори страницата на историята с пневмонията й, която породи в медиите спекулации доколко здравето й позволява да влезе в Белия дом.

Залогът за Доналд Тръмп ще бъде да покаже, че би могъл да изпълнява президентските функции, че е компетентен по дискутираните въпроси - и че може да запази самообладание в напрегнат спор, в който има само един опонент.

Ексцентричният милиардер ще трябва също така да убеди републиканците, които го възприемат като аутсайдер в Републиканската партия, че ако бъде избран, той ще бъде истински републикански президент.

От днешното събитие бяха изключени по-малко популярните кандидати за президент. Това са Гари Джонсън, кандидат на Либертарианската партия и Джил Стейн, кандидатка на Зелените.

В неотдавнашни допитвания двамата получиха подкрепата съответно на 8,9 процента и 2,9% от избирателите. За да бъде поканен някой от тях, трябваше да има 15 на сто.

Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп имаха отделни срещи в неделя с израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде Асошиейтед прес. Според агенцията разговорите са подсказали на всеки от двамата кандидати нови теми по външната политика в навечерието на първия им предизборен дебат.
 
Клинтън се срещна снощи с Нетаняху за по-малко от час в Манхатън. Според нейния предизборен щаб тя е подчертала своята подкрепа за 10-годишното споразумение за военна помощ, съгласно което израелската армия ще получи 38 милиарда щатски долара.

Обсъдени били още Иран, конфликтът в Сирия и други регионални предизвикателства.

По-рано през деня израелският премиер разговаря в Тръмп тауър с кандидата на републиканците.

Тръмп и Нетаняху са обсъдили "надълго и нашироко" израелската употреба на ограда за охраняване на границите, съобщава АП. Тръмп често дава този пример, когато говори за стената, която иска да издигне между САЩ и Мексико.

Тръмп обяви, че ако бъде избран, ще признае официално Ерусалим за столица на Израел и ще премести американското посолство от Тел Авив в Ерусалим. Милиардерът и по-рано е обещавал такава стъпка, доста дръзка, доколкото международната общност не признава Ерусалим за столица.

Двамата събеседници се договориха да поддържат на високо равнище двустранната подкрепа и сътрудничество, ако Тръмп победи на изборите.

Този път израелският премиер се стреми да не показва пристрастия, след като през 2012 г. се създаде впечатление, че той подкрепя Мит Ромни за сметка на президента Барак Обама.

АНКЕТА: Има ли значение за нас кой е президент на САЩ?