Министърът обясни пред парламентарната комисия по бюджет и финанси схеми за неплащане на ДДС по морето.

Когато тръгнем да правим някаква проверка по морето на ресторант или на друг търговски обект със значителен оборот, тъкмо в момент, в който този обект е достигнал оборот за регистрация по ДДС, той сменя фирмата и собственика и продължава да фигурира и съществува като същия търговски обект на същото място със същата визия, но вече с друга фирма, друг наемател, друг търговец извън ДДС оборота и без да плаща ДДС.

Затова, освен законодателни промени, от финансовото министерство предвиждат още допълнителното назначаване на инспектори към НАП, с цел контрол, каза министърът.

Контролът ще бъде затегнат и над парите в брой, в касите на неправителствените организации и предприятията от нефинансовия сектор, посочи още Горанов:

Ако сме били твърде либерални по отношение на неправителствените организации, гледахме списъка с големите наличности и при тях. В момента, в който приключим с нефинансовите предприятия извън енджиотата, ще се захванем и с тях, категоричен е първият ни финансист.

Той посочи, че в края на 2016 година има наличност 13 милиарда и половина в брой в касите на фирмите. Наличността в икономиката на пари в брой е била 14 милиарда и половина.

Бюджетът засега върви добре и няма рискове за годишното изпълнение. В бюджета за 2018 г. няма да има драстични промени, каза още финансовият министър.