Измененията ще влязат в сила от 1 януари 2017 година.

Условието е храните да се дарят до 30 дни преди изтичането на срока им на годност. Продуктите трябва да имат маркировка "дарение, не подлежи на продажба".

Общата стойност на безвъзмездно предоставените хранителни стоки към оператори на хранителна банка за текущата календарна година не трябва да надхвърля 0,5 на сто от общата стойност на извършените от дарителя облагаеми доставки на хранителни стоки през календарната година преди текущата.

Според измененията хранителното банкиране може да се извършва само от лица, които са получили разрешение за оператор на хранителна банка. Тези разрешения се издават за срок до 5 години.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) може да отказва издаване на разрешение, ако заявителят е предоставил неверни данни или документи с невярно съдържание, или не отговаря на условията за издаване на разрешение.

Такова разрешение може бъде издадено на лице, което няма подлежащи на принудително изпълнение публична задължения, разполага със собствени или наети обекти, които отговарят на хигиенните или на ветеринарно-санитарните изисквания и които са разположени на не по-малко от 20% от областите в страната. Лицето трябва да разполага със собствени или наети транспортни средства, когато това е необходимо за извършване на дейностите по хранително банкиране.

Информация за сроковете, от и до които могат да се даряват храните, се утвърждава от министъра на земеделието и храните, след съгласуване с министъра на финансите, по предложение на изпълнителния директор на БАБХ и ще бъде публикуван на интернет-страниците на Министерството на земеделието и храните и БАБХ.

По данни на Българската хранителна банка всяка година се унищожават над 670 хиляди тона храна, а даренията са средно 270 тона, или по-малко от половин процент от брака. В същото време над милион и половина от българите живеят в бедност, съобщи БНР.