НИМХ-БАН обяви оранжев код за интензивни валежи за 16 септември в областите Монтана, Враца, Пловдив, Смолян, Пазарджик и София-област.

В тези области се очакват сумарни количества дъжд между 30 и 40 л/кв. м.

Предупреждение за потенциална опасност от проливни дъждове (жълт код) е валиден за дванадесет области - Видин, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, Перник и София-град.

Сумарните количества в тези области ще са между 20 и 30 л/кв.м.

Предвид динамичната метеорологична обстановка, както и действието на нарушители на естествения режим на реките, съществува риск от локални, внезапни наводнения.

На база метеорологичната и хидрологична обстановка, още в понеделник  започва повишение на речните нива в Западна и Централна България.

Пороите в понеделник

Проливен дъжд се изля в столичните квартали "Люлин" и  "Надежда" след 17 часа в понеделник, а по-късно обхвана цялата територия на града.

Силен дъжд с вятър и градушка падна в Нови Искър и Божурище. 

През нощта три екипа на звеното за аварийни дейности на Столична община заедно с тези на "Пожарна безопасност и защита на населението" са работили по сигнали, получени във връзка с валежите над София, съобщиха от общината. Получени са и е реагирано на седем сигнала.

Екипите са отводнили участъци на улици и къщи с образувало се завиряване в с.Мрамор и Нови Искър. Екип на аварийното звено на Столична община проверява оттичането при Южната дъга на околовръстен път. Общинските язовири се изпускат контролирано.

Дежурни по районите извършват постоянни проверки на нивата им. Продължава постоянното наблюдение на водните обекти - коритата на реките, язовири и критични участъци във връзка с продължаващите валежи над София. Това е разпоредено със заповед на кмета Йорданка Фандъкова.

Пороен дъжд наводни Пазарджик и областта. Около 15-20 см вода покри улиците на града. Без ток останаха улици в града и десет села в региона.
 
От Националния институт по метеорология и хидрология при БАН съобщиха, че най-голямо количество валежи в понеделник са отчетени в Пазарджик - 48 л/кв. м. 

През нощта обаче над 100 литра на квадратен метър дъжд се изсипа в община Съединение само за два часа.

Кметът на Съединение Георги Руменов заяви, че се извършва наблюдение на язовирите в общината, като на този етап няма опасност от преливане.

Областният управител Розалин Петков съобщи, че дъждът е активизирал свлачище край Лъки.

Според седмичната прогноза валежите ще спрат през нощта срещу четвъртък.