В двете области - Смолян и Кърджали, се очакват обилни снеговалежи до 70 л/кв.м. Ще се образува нова снежна покривка около и над 30 см. Ще бъде и ветровито, с умерен до силен вятър от северна четвърт. Ще има условия за виелици и навявания.

Вижте снимки >>>

В четири области е обявен оранжев код за обилни валежи от сняг. Това са областите Пазарджишка, Пловдивска, Старозагорска и Хасковска, като в последната област снеговалежите ще са придружени и от бурен вятър.

В Хасковско обилните снеговалежи ще достигнат до 70 л/кв.м. Ще има условия за виелици и навявания.

В Пазарджишка, Пловдивска, и Старозагорска се очакват значителни валежи с количества - в равнинната част от дъжд и сняг - 30-40 л/кв.м, в планинската – валежи от сняг, до 60 л/кв. м.

Жълт код е обявен в дванайсет области на Западна и Северна България заради интензивни снеговалежи. Това са Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, София град, София област, Видинска, Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, Габровска и Великотърновска.

В областите с жълт код се очакват снеговалежи с образуване на снежна покривка. Сумарните количества ще са около 20-30 л/кв. м.

В десет области на Северна и Източна България е обявен жълт код за валежи от дъжд и сняг. Кодът е в сила за областите Русенска, Разградска, Търговищка, Шуменска, Добричка, Силистренска, Варненска, Бургаска, Ямболска и Сливенска.

В тези области се очакват значителни валежи, като до вечерта дъждът ще премине в сняг. Очакваните количества са около 25-35 л/кв. м. Ще бъде ветровито, с умерен до силен североизточен вятър.

В петък времето ще остане облачно и дъждовно, като в Западна България дъждът ще преминe в сняг.

Вижте прогнозата >>>


В събота валежите ще отслабнат, но почти навсякъде дъждът ще премине в сняг. Очаквани количества - между 10 и 20 л/кв.м. През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са се задържали.

Водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води. В почти цялата страна почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в петък и в събота, в резултат на прогнозните валежи и повишената почвена влага, се очакват по-съществени повишения на реките в Дунавския басейн, Източнобеломорския басейн и Западнобеломорския басейн.

НИМХ: Какво означават кодовете

Жълтото означава потенциална опасност. Има повишена вероятност за опасни метеорологични явления. Възможни са щети. Следете прогнозата за времето. Не предприемайте неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето.

Оранжево означава опасност. Прогнозират се опасни и особено опасни метеорологични явления. Съществува голяма вероятност за материални щети. Възможни са човешки жертви. Бъдете много внимателни, следете подробната информация за очакваните метеорологични условия и следвайте съветите на властите.

Червено означава голяма опасност. Прогнозират се екстремни метеорологични явления със значителен териториален обхват. Има висок риск от големи щети върху инфраструктурата и околната среда. Съществува повишена вероятност за човешки жертви. Бъдете изключително внимателни. Задължително следвайте съветите и разпорежданията на властите и бъдете готови за извънредни мерки.