За това информира инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП), цитиран от "Фокус".

По думите му към този момент се гасят участъци, в които има огнища и дънери.

Шести ден продължава борбата с големия горски пожар в Кресненското дефиле, който тръгна от село Мечкул в четвъртък, 24 август. На терен от сутринта са над 600 души пожарникари, горски, военни и доброволци от цялата страна.

Инж. Дамянов подчерта, че няма горящо място, а само тлеещи райони, които пушат и ги локализират. По думите му дъждът също много е помогнал, като работата продължава.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов допълни, че навсякъде по периметъра на пожара в Кресненското дефиле е спокойно, но пожарът не е погасен.

"Няма никакво пламъчно горене. Единични са огнищата, които продължават да тлеят, но те не са опасни", уточни той. По думите му хеликоптерът ще остане в Симитли в готовност.

Главен комисар Николов поясни, че ще се редуцира количеството хора, но пожарникари ще останат на място. Николов каза още, че екипите ще останат още няколко дни на място да наблюдават внимателно ситуацията, за да не се допусне възобновяване на пожара.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев съобщи, че тъй като огнищата в Кресненското дефиле са локализирани, ограничени и овладени, се закрива Кризисния щаб. Той отново предупреди хората да внимават, когато боравят с огън, заради опасността от възникване на пожари. По думите на му продължават разпитите за пожара в Кресненското дефиле.

След отмяната на евакуацията на село Влахи, са се завърнали 16 души в селото, но полицейското присъствие остава. За това информира директорът на ОДМВР – Благоевград старши комисар Николай Хаджиев.

В района на Ощава, Стара Кресна и на Главен път Е – 79 се води наблюдение на обстановката. Старши комисар Хаджиев уточни, че съвместно с ПБЗН и други структури на МВР ще останат там до пълното приключване на мероприятието.