През нощта срещу четвъртък и в четвъртък се очаква на повече места в страната валежите да са значителни – общо за денонощието очакваните средни количества да са 15-30 л/кв.м, локално и повече - до 50-60 л/кв.м.

На 19 юни нивото на река Огоста ще достигне червен (висок) праг, а на 20-21 юни и критичния (лилав) праг на предупреждение. С повишени нива и висок (червен) праг на предупреждение за 20-21 юни ще бъдат и реките Искър и Янтра.

Според прогнозите на EFAS (Европейска система за предупреждение на наводнения за водосборите на реките Дунав и Марица) се очаква покачване на нивата на реките в Дунавския водосборен басейн в периода 19-21 юни.

В понеделник поройният дъжд, който се изля над страната в следобедните часове, наводни улици, обществени сгради и имоти в много населени места.

Досега екипите на „Спасителна дейност” и на „Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали на различни сигнали, подадени от граждани.

В Търговище
служителите са отводнили избено помещение, няколко асансьорни шахти, както и работно помещение в частна клиника и магазин за мебели, отстранили са дърво, паднало вследствие на силния вятър върху паркиран автомобил, и са оказали съдействие за изтегляне на друг, заседнал в появила се вследствие валежите дупка.

В понеделник в бургаското село Манолич, община Сунгурларе, е пропаднал мост.  В канал е пропаднал  лек автомобил “Москвич”. Няма данни за пострадали хора и животни.

След събота - на плаж