Това заяви шефът на руския център за политическа информация Алексей Мухин, коментирайки проведения през миналата седмица Световен икономически форум в Давос.

"Участниците в Давос констатираха, че макроикономическите показатели на света са добри, но трябва да се решават много микроикономически въпроси. В същото време Доналд Тръмп и други министри и премиери призоваха инвеститорите да влагат в техните страни. Това напомняше на панаир на суетата", каза на пресконференция Мухин, цитиран от РИА "Новости".

Според него, присъствалите на форума не са проявили смелост да признаят, че световната икономика постепенно се превръща в икономика на войната. И причината за това е, че не се решават практически проблемите, натрупали се пред световната икономика по време на кризите от 1998 и 2008 година.

"Симптоми на това преустройство може да се видят и днес. Санкциите, с които САЩ се стремят да коригират политиката на страни като Иран и Русия, установяване на военен, икономически и политически контрол над територии и пазари и преди всичко над главния световен пазар - Европа, показват точно това", смята Мухин.