Великобритания не може да запази привилегиите, които има като част от Европейския съюз, посочи в интервю за Си Ен Ен Матео Ренци, цитиран от БНР.

"По мое мнение, не е възможно да принадлежиш към дадена общност само за хубавите неща, а не за лошите. Във всяко семейство, ако принадлежите към някое семейство, трябва да приемете и хубави, и лошите неща", обясни Матео Ренци.

Изявлението му идва на фона на изказването на британския премиер Дейвид Камерън, че страната му ще търси близко сътрудничество с Европейския съюз, след като го напусне.

Камерън: "Възможно най-близки" отношения с ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че желае "възможно най-близките" отношения с ЕС, след като Великобритания гласува да напусне Съюза, като добави че раздялата трябва да бъде "възможно най-конструктивна", предаде Франс прес, цитирана от Агенция "Фокус".

При пристигане на срещата в Брюксел, Камерън, който ще отстъпи поста си след седмици, заяви пред репортери, че той ще "търси най-близките възможни отношения в търговията и сътрудничество за сигурност".

"Бих желал този процес да е възможно най-конструктивен", добави той.

Наследникът на Камерън ясен на 9 септември

Наследникът на Дейвид Камерън на председателския пост в "Консервативната партия" ще бъде обявен на 9 септември, като номинациите трябва да се подадат до този четвъртък, заявиха от партията, съобщи Франс прес.

"Бордът на партията препоръчва датата за обявяване на лидера да е 9 септември", се казва в съобщение на партията. В понеделник партиен комитет препоръча датата 2 септември.

Джереми Корбин отказа да се оттегли

Лидерът на Лейбъристката партия във Великобритания Джереми Корбин отказа да си подаде оставката, въпреки че 172 от депутатите на партията гласуваха срещу него по време на вот за доверие, след референдума за членство на Великобритания в ЕС.

За Корбин са гласували едва 40 народни представители от партията.

"Аз бях демократично избран за лидер на нашата партия с 60 % от нашите членове и привърженици за провеждането на нов тип политика, няма да ги предам като се оттегля. Днешният вот на депутатите няма конституционна легитимност", заяви Корбин.