В края на миналия месец Камерън заяви, че ще напусне поста заради резултатите от референдума за членство на Великобритания в Европейския съюз.

В неговото последно изявление пред "Даунинг стрийт" 10 той посочи, че за него е било изключителна чест да работи там и допълни, че единственото му желание е "продължаващ успех за тази велика държава, която обичам толкова много".

Вижте снимки >>>

Британската кралица прие оставката на премиера Камерън. Тереза Мей е новият премиер на Великобритания. Кралица Елизабет Втора прие Мей в Бъкингамския дворец и я натовари официално със задачата да състави новото британско правителство, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

59-годишната консерваторка, която бе министър на вътрешните работи в досегашния кабинет, се съгласи.

Очаква се новият британски министър-председател да представи своето правителство съвсем скоро.

Камерън и Мей бяха за оставане на Великобритания в съюза. Те обаче дадоха да се разбере, че ще изпълнят волята на британските избиратели страната да напусне ЕС.

По-рано днес Камерън препоръча на приемничката си да се постарае страната да остане възможно най-близо до Европейския съюз.

През деня той присъства на последния си парламентарен контрол, като даде напътствия на своя приемник Тереза Мей и на колегите си.

"Моят съвет към приемничката ми, която е блестяща във воденето на преговори, е да се постарае страната да остане възможно най-близо до Европейския съюз заради изгодата ни в търговията, сътрудничеството и сигурността", каза той.

На колегите си заяви: "Може да постигнете много неща в политиката, да свършите много работа. Но в крайна сметка най-важна е службата пред обществото и националния интерес.

Нищо не е невъзможно, щом си го поставите за цел. Все пак, както казах веднъж: "Някога бях бъдещето".

АНКЕТА: Да има ли и у нас референдум по еврочленството?