Премиерът, който председателства днес кризисно министерско съвещание, не уточни в изявлението си естеството на предвидените мерки.

Това не са мюсюлмани, а чудовища. Стъпка по стъпка ние трябва да ги отблъснем, да ги разбием и в крайна сметка да унищожим "Ислямска държава" и онова, което тя представлява, подчерта той.

Камерън заяви още, че групировката "Ислямска държава" е въплъщение на злото. Той направи изявление на "Даунинг стрийт" 10 след заседание на правителствения кризисен комитет "Кобра".

Британският премиер отдаде чест на 44-годишния „британски герой”, баща на 2 деца, който бе държан в плен и убит от екстремисти от групировката „Ислямска държава”. Камерън се закани, че страната му ще се бори с нея колкото и дълго да отнеме това.

"Това е една фанатична организация, която не само уби един британски заложник, а е планирала и продължава да планира атаки на територията на Европа и у нас. Ние сме мирен народ и не търсим конфронтация, но трябва да разберем, че не можем да пренебрегнем тази заплаха за сигурността си и тази на нашите съюзници", посочи Камерън.

Той подчерта, че няма вариант "навеждане на глава", за да се остане страната в безопасност. Според него проблемът само ще се влоши.

Камерън подчерта, че ако сънародниците му искат да живеят в сигурност, трябва да се изправят срещу заплахата "Ислямска държава".

Той каза, че страната му ще действа спокойно, решително и непреклонно.

"САЩ водят директна военна акция. Ние ги подкрепяме. Британски самолети Торнадо и разузнавателни апарати дават своя принос. Не става обаче въпрос да разположим бойни сили по суша", заяви Камерън.

В момента британско оръжие и бронежилетки се изпращат на кюрдските бойци, които се сражават срещу "Ислямска държава" в Ирак, но присъствието на британски джихадисти в редиците на "Ислямска държава" се потвърди и от последното видео, в което гласът, който предава посланието, е със същия британски акцент, както и при предишните видеа.

Британският премиер изрази възмущение от възможността ужасяващото убийство да е било извършено от британец.

По-рано Лондон потвърди автентичността на видеозаписа с обезглавяването на британския хуманитарен служител Дейвид Хейнс от бойци на "Ислямска държава".

"Всичко сочи, че видеото е автентично, нямаме причини да смятаме обратното"
, заяви говорител на Форин офис.

Британските власти разкриха името на втори британски заложник в ръцете на групировката "Ислямска държава". Алан Хенинг е показан за кратко и заплашен със смърт в последния видеозапис на групировката, с който тя съобщи за
обезглавяването на британския заложник Дейвид Хейнс.

Междувременно стана ясно, че освен британци, около 930 френски граждани или жители, включително най-малко 60 жени, участват или планират да участват в джихада в Ирак и Сирия. Това съобщи в интервю за Le Journal de Dimanche вътрешният министър на франция Бернар Казньов. По думите му 350 от тях в момента се намират в тези страни.

Около 400 са германските граждани, които по информация на контраразузнаването участват на страната на радикалните ислямисти в северен Ирак и Сирия.