Номинациите трябва да приключат до сряда, 11 октомври. Сайтът Маргиналия разпространи в събота Отворено писмо, с което категорично се възразява срещу това Антон Тодоров да бъде избран за председател на Комисията по досиетата.

Сред поддръжниците на протеста са "изследователи на архивите на репресивните тайни служби на комунизма, написали едни от най-силните книги за мрачната роля на ДС в живота и творчеството на българските писатели; професори по социология, политология, културология от авторитетни академични средища у нас – Нов български университет и Софийския университет „Св. Климент Охридски“; преводачи на световна художествена литература, филмови режисьори, носители на престижни награди на фестивалите в Ню Йорк и Кан; художници от института за съвременно изкуство и куратори ; икономисти, журналисти от водещи медии, правозащитници, граждани", съобщи Маргиналия, който посочва и имената на подкрепилите инициативата.

В писмото се възразява и срещу начина за предстоящия избор на членове и на председател на Комисията, Според инициаторите на протеста, "не трябва единствено и само парламентарните групи да номинират кандидатури за членове на тази комисия, а да бъде дадено възможност за широк обществен избор".

Комисията е от девет души, които се избират от Народното събрание за срок от пет години с право на преизбиране.

Инициаторите се обявяват категорично и против номинацията на Антон Тодоров за ръководител на Комисията.

Мотивите препечатваме от писмото без промяна.

"Ние мислим, че досегашната му дейност дава много сериозни аргументи против неговото номиниране (вече направено, за жалост, от парламентарната група на ГЕРБ) и евентуално избиране. Защото г-н Тодоров, първо, не е безпристрастен. Напротив, той в досегашната си дейност неведнъж е променял политическата си принадлежност и съответно пристрастията си. Може ли да се повери длъжността на индивидуален „пазител на историко-политическата съвест“ на страната на човек, който пише книга („Шайка. Бойко, Росен, Цецо и другите“, изд. Millenium, 2013 г.) чиито изводи, според него, се основават на документи, срещу сегашния си шеф Бойко Борисов, а след това приема да стане депутат от партията, срещу която е извършвал в писмен вид дискредитиращи текстове?

Това, разбира се, не говори никак добре за тези, които са му предложили да бъде техен народен представител, но още по-зле говори за качествата на г-н Тодоров.

Кога е бил искрен той – когато е заклеймявал сегашните си шефове, или когато е приемал тяхното предложение да стане депутат? Второ, досегашната дейност на този човек дава всички основания да се мисли, че той би използвал евентуалната си нова длъжност като плацдарм за кална борба (защото той има уникалната способност да прави спекулативни и нараняващи хората изводи от иначе известни факти и документи за тях), но не срещу дейци на т.н. „опозиция“, т.е. на БСП и на ДПС, които не само не крият, но дори се гордеят с позорния факт, че са били членове на комунистическите тайни служби, а срещу хора, принадлежащи към сегашната демократическа опозиция.

Затова ние призоваваме ГЕРБ да оттегли предложението си Антон Тодоров да бъде избран за председател на Комисията по досиетата. Ние искаме да има широк обществен дебат за качествата на бъдещия председател на тази комисия. Но най-важните качества са ясни още сега: той трябва да е отличен експерт, човек с безукорна честност и политически необвързан. Качества, на които едва ли ще отговори номинираният от ГЕРБ човек."

По БНР Юлиана Методиева, главен редактор на сайта „Маргиналия“, коментира, че Тодоров е човек, който е нарушавал закона, а иска да бъде председател на комисия, която трябва да следи за спазването му.

"Това е един хамелеон. Това е човек, който е написал едни от доста силните критики към днешния министър-председател. Това е човек, който може да използва като бухалка факти и текстове. Паметта, архивите са тънко дело, не може да се употребява като бухалка", отбеляза Методиева.