"Владимир Матеев със заявление до ЦИК и РИК Вх. Номер 80/18.09.2014 г.РИК - Разград, оттегли кандидатурата си като кандидат за народен представител в листата на РБ", публикува в профила си във Facebook лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Матеев е последен в листата за вота.

Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева пък оттегли Петьо Бозуков, пети в листата в Хасково, защото не е информирал ръководството на партията за миналото си.

В листата на партията обаче остава Пламен Марков.

"Заставам зад Пламен Марков, защото той не е бил доносник. Убедили са го, че ще работи за сигурността на България, защитавайки интересите на страната и спорта", коментира Дончева.

ПП „Нова България“ пък съобщи за БНР, че оттегля от листите си за Пловдив и Русе двама кандидат-депутати - Николай Серафимов и Живко Чапъров заради принадлежност към Държавна сигурност (ДС).

Вчера Комисията по досиетата публикува списък на лицата, регистрирани за кандидати за народни представители, които са работили за Държавна сигурност, предаде БНР.

Общо 98 са бившите сътрудници на ДС в листите.

Най-много имат БСП - 14, втори са Коалиция "Патриотичен фронт" - с 12, третото място си делят ДПС и АБВ - с по 11, следвани от ББЦ - с 9, "Нова алтернатива" - с 6, "Партия на зелените" и "Левицата и Зелена партия" са с по 5 души, както и ГЕРБ, РБ - 1.

Само в листите на 5 политически формации няма сътрудници на ДС - това са Зелените, Общество за нова България (партията на Алекс Алексиев), Глас народен, Новото време, Български национален съюз - НД.

Проверката е направена на 2996 лица от общо 5232 души, тъй като 2236 кандидат-депутати не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона (отнася се за лицата, родени след 16 юли 1973 г.)

Сред по-известните имена на сътрудници са Лютви Местан, Рамадан Аталай, Ахмед Башев, Янко Янков от ДПС, Румен Гечев, Таско Ерменков, Минчо Минчев, Недим Генджев от БСП, Станислав Станилов от "Атака", Велизар Енчев и Красимир Каракачанов от "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО".

АНКЕТА: За кого ще гласувате на предсрочните избори?