Това постанови Бургаският районен съд.

Става въпрос за процес срещу 50-годишния Бисер Асенов от Оряховица, който на 17 октомври 2015 г. е заловен от полицията в района на завод „Промет” край с. Дебелт, да кара с "Фолксваген"-а седем мигранти, сред тях и две деца, предаде Дарик радио.

В съда Бисер признава вината си и сключва споразумение с държавното обвинение, според което за извършеното престъпление му се налага условна присъда от 11 месеца лишаване от свобода с три години изпитателен срок. Магистратите разпореждат и да се конфискува мобилният му телефон, който той е използвал, докато транспортирал чужденците.

Проблемен обаче се оказва казусът с автомобила. По закон той трябва да се конфискува в полза на държавата. На заседанието в съда в Бургас обаче неочаквано се появява съпругата на Бисер - Таня, която под клетва заявява, че колата е записана на името на двамата. Твърди, че не само не е знаела за какво той използва семейното возило, но и по време на престъплението била в Германия.

„Той пристигна в България, за да се лекува. Не знаех, че използва колата за такива неща“, подчертава тя.

„Наказателният кодекс предвижда конфискация на превозното средство, когато то е послужило за превозване на бежанците, но ако то е собственост на подсъдимия. В конкретния случай автомобилът е съвместна съпружеска имуществена общност и другата част на колата по закон е на съпругата. Няма как да се докаже, че те я имала умисъл към престъплението. Нещо повече, дори имаме доказателства, че тя се е намирала извън страната“, коментира прокурор Керка Дюлгерска.

Шеговито тя коментира възможността държавата да раздели автомобила:

Няма да се реже на две с флекс, ще бъде предадена на съдия-изпълнител, който да я изнесе за публична продан“ .