Това показват отчетите на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Само за последното тримесечие на 2016 година платената сума от Министерството на правосъдието (МП) е 117 600 лева по 48 споразумения.

В отчета ИВСС посочва две дела, по които са платени най-големи обезщетения. По едното МП се е споразумяло с гражданин за максимална компенсация от 10 000 лева, тъй като делото срещу него за измама е продължило 14 години, 8 месеца и 24 дни, за да бъде прекратено по давност в средата на миналата година, съобщи "Правен свят".

Установени са периоди, през които не са извършвани действия по разследването, както и периоди на бездействие от страна на прокуратурата. Наблюдаващият прокурор два пъти е връщал делото на разследващите за отстраняване на допуснати процесуални нарушения и за извършване на допълнително разследване.

Най-сериозни забавяния са допуснати при третото разглеждане на делото през 2009 г. - проведени са били 22 заседания и при последното - чак миналия юни, делото е прекратено поради изтекла давност.

8800 лева е най-голямото обезщетение в този период, изплатено за забавени граждански и административни дела. Става дума за дело за реституция, което е продължило общо 23 години и 5 месеца, пише още в отчета.

При проверка Инспекторатът е констатирал, че в движението на делото са допуснати съществени забавяния, причинени от действията на съдилищата. Най-сериозни са те на първа инстанция, където процесът се е точил 13 години. Делото е отлагано 58 пъти, от които 41 поради нередовно призоваване на някои от страните, в това число 34 пъти за един от ответниците. Два пъти съдебните решения са били отменяни от ВКС и делото е връщано за ново разглеждане.