Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на оглед на участъка „Нови Искър” в с. Локорско, предаде Фокус.

Танева посочи, че в периода 2012-2014 г. в държавните горски територии са създадени 35 751 дка нови гори.

Средствата, инвестирани от държавните горски предприятия от момента на създаването им до края на 2014 г. за тази дейност, възлизат на обща стойност 41, 2 млн. лева.

Директорът на „ДГС София” инж. Георги Христосков заяви, че залесяването на участъка „Нови Искър” в землището на с. Локорско, който през 2013 г. изгоря и бяха загубени над 500 дка гори, ще възстанови загубените площи. Той уточни, че през тази година се предвижда в участъка да бъдат залесени около 150 дка гори.

Видовете, с които ще бъдат залесени териториите са космат дъб, акация, черен бор и др. Общо в този район ще бъдат засадени около 400 дка, което прави около 160 хил. дървета, като предвидените средства за дейността са 43 200 лв.

Във връзка с предстоящата инициатива "Седмицата на гората" министър Танева отбеляза, че тя ще започне през тази седмица и ще бъдат отбелязани 90 години от въвеждането на идеята от българското правителство през 1925 г.

По думите й целта е да се възпитава младото поколение в обич към гората, да я съхранява и възстановява. Тя категорично подчерта, че политическият кабинет категорично няма да направи компромис, на който и да е служител в горската система при установяване на незаконни практики.

Стана ясно още, че МЗХ ще предложи законодателен пакет от мерки, който включва промяна в Закона за горите, както и 3 изменения на действащи наредби.

Танева подчерта, че една от тях е изцяло нова -"Изготвяне на плановете за управление на горски територии”.

Министърът отбеляза, че като се приложат така направените предложения на правителството, ще се забрани оголването на горски територии и извършването на каквито и да било дейности през тъмната част от денонощието. Тя отбеляза, че целият пакет от мерки следва да доведе до това гората да бъде ползвана съхраняващо.

По темата за незаконната сеч и случаят в с. Кипилово, където са изсечени близо 290 дка гори, Десислава Танева обяви, че днес са освободени всички лица, които са се подписали под документи, които са допуснали осъществяването на незаконна сеч. Тя посочи, че един от тези служители е бившият директор на Регионална дирекция по горите - Сливен, който вече е освободен.

Относно предприетите мерки за превенция на незаконна сеч тя уточни, че в края на миналата година са създадени 173 нови мобилни екипа за проверки и контрол на дейностите в горските територии. Танева добави, че е започнало въвеждането на електронизация в цялата система на документооборота относно дейностите на горите.

Заместник- министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов заяви, че България е на трето място в ЕС за най-малък дял относителна загуба на гори. Той уточни, че това е резултат от проучването „Global forest watch”, според което през последните години от 2001 до 2013 относителната загуба на гори в България е 0.21%.

По думите му част от тези гори вероятно ще се възстановят, тъй като спътниците засичат гори по-високи от 5 м.