Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който днес посети сечище, склад на Югозападното държавно горско предприятие, предаде  „Фокус”.

Във връзка с увеличените обеми на добивана дървесина държавните горски предприятия ще могат да наемат и работници. 10-процентното увеличение на добиваната дървесина няма да е за сметка на вече сключените договори. Найденов изрази опасения, че от БСП ще го обвинят, че така влияе на цените.

По отношение на инвестициите в горския фонд министърът обясни, че промените в законодателството и това държавните горски предприятия да добиват до 25% от общия обем на дървесината днес дава възможност в горите да се правят инвестиции. За тази година за горска инфраструктура и пътища са заделени 40 млн. лв. Найденов изрази надежда от догодина държавните горски предприятия в страната да започнат сами да купуват дърводобивна техника и катърите от горите да изчезнат. 5 млн. куб. дървесина се добиват годишно в България, при годишен прираст 12-13 млн. кубика.
Министърът бе категоричен, че е наложително добивът на дървесина да се увеличи.

Нова система за добив на дървесина ще бори спекулата с високите цени на дървата за огрев, съобщи още Найденов. Според нея кметовете ще изготвят списък с всички желаещи домакинства да си купят дърва за огрев. Идеята е крайната цена за кубик дърва да не надвишава 50-60 лева. Цените за кубик добита дървесина на самото сечище ще са между 36 и 40 лева. С транспорта цената няма да надвишава 50-60 лева, каза министърът.
Очаква се новата система да стане факт до месец. Всяко домакинство ще може да добива до 10 кубика.

Найденов посочи, че проблем с добива на дървесина в момента е транспортът, тъй като с години в горите не са правени никакви инвестиции. Липсват пътища и затова е необходима високопроходима техника, която оскъпява добитата дървесина. От министерството вече са се договорили с общините, които са обещали съдействие.
Земеделският министър бе категоричен, че няма да има дефицит на дърва и спекулация с цените. В момента всички желаещи домакинства от Благоевградско могат сами на място да си закупят дърва от сечището срещу 12 лева за кубик, уточни той.