Днес е вторият ден на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители на 28-те в Брюксел, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

За един милиард евро помощ призоваваше британският премиер Дейвид Камерън.
Преди Европейския съвет приносът на ЕС възлизаше на около 600 милиона евро, от които 204 милиона от Европейската комисия.

Великобритания беше обещала 156 милиона евро преди срещата на върха, към които Камерън заяви, че ще прибави още 100 милиона евро, предаде ДПА.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че проверките на пътници за Ебола ще обхванат всички транспортни връзки във Франция, включително морските.
Той призова да не се изпада нито в алармаджийство, нито в бездействие в борбата с епидемията.

Според френските власти за санитарен надзор от юни във Франция има 480 сигнала за възможни случаи на Ебола.
От тях 17 случая са били класирани като възможни, но при проверката всички са дали отрицателен резултат.

Лидерите на ЕС определиха снощи кипъреца Христос Стилианидис за координатор на общността в борбата с Ебола. Той е комисар за хуманитарната помощ и управлението на кризи в новата Европейска комисия. Наскоро САЩ назначиха Рон Клайн за координатор на американското правителство за борбата с Ебола.

В разговор по телефона днес руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел (освен за постигане на споразумение за газовите доставки за и през Украйна) се разбраха да активизират съвместните усилия в борбата с разпространението на вируса Ебола, съобщи Кремъл.

Следобед президентът на България Росен Плевневлиев коментира, че по отношение на борбата с Ебола България няма как да участва финансово, но има подкрепя решението на Европейската комисия и на Европейския съвет да бъдат осигурени един милиард евро.

Съоснователят на "Майкрософт" Пол Алън оповести, че ще увеличи сумата на даренията си за различни организации, борещи се за овладяване на Ебола, на над 100 милиона долара. Това го прави един от най-големите частни дарители в борбата срещу смъртоносния вирус, предаде Ройтерс.

През септември Алън дари 9 милиона долара на Федералния център на контрол и профилактика на инфекциозните заболявания в САЩ.

Първи случай на Ебола има в Ню Йорк, след като лекар, изследван за вируса, е показал положителна проба.
Крейг Спенсър, наскоро завърнал се в Ню Йорк след работа със заразени пациенти в Западна Африка, е дал положителна проба за вируса.