С помощта на Българския червен кръст здравното заведение получи 2 неонатални респиратори, реанимационна маса Babytherm, 12-канален ЕКГ апарат и спирометър на стойност от 105 410 лева.

Те ще бъдат използвани в интензивното звено към Отделението по педиатрия на болницата. Новата апаратура ще помогне за улесняването на работата при спешни случаи при децата с дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. В отделението се осъществява интензивно лечение и апаратна вентилация при деца с дихателна недостатъчност.

"Дарението на Иван Анев е важно, защото това е една съвсем нова модерна апаратура, която вдига качеството на здравните услуги в България. Тази апаратура е в ръцете на изключителните професионалисти, които работят в тази болница. Убеден съм, че ще бъдат спасени много детски животи”, изтъкна председателят на БЧК Христо Григоров.

Той е силно силно впечатлен от дарението на Анев и изтъкна, че е "човек с една ценностна система, получена от неговите родители да бъде добър, да бъде милосърден и едно голямо сърце да подава ръка".

Иван Анев е правил и други дарения чрез БЧК.

Самият той посочи, че има доверие на БЧК и заради това прави даренията си чрез него. Анев обясни, че чрез сумата, дарена за апаратура, изпълнява желанието на своята покойна съпруга.

"Соня Анев получи наследство от Германия. Тя пожела да се подари на детски отделения към българските болници. Тя почина, аз свърших тази работа в нейна памет и с нейните пари", каза Анев.

Изпълнителният директор на Националната кардиологична болница проф. д-р Марио Станкев каза, че дарението е изключително важно за тях, тъй като остарялата апаратура вече е опасна за малките  пациенти.

Голяма част от държавните болници не могат със собствени средства да си позволят да купуват такава апаратура. В цялата страна няма къде да отидат другаде дечица да се лекуват, освен тук в нашата болница. Ние не би трябвало да оставяме по никакъв начин те да бъдат лекувани с остаряла апаратура., подчерта проф. Станкев.

Той отбеляза, че в лечебното заведение безотказно се лекуват всички деца на възраст от няколко дни до 18-годишна възраст, които имат проблеми със сърдечносъдовата и дихателната система.