Според събраните от органите на ДАНС данни, турчинът е извършвал на територията на България дейности, създаващи антибългарски нагласи в райони със смесено население и застрашаващи единството на българската нация.

В изпълнение на функциите и правомощията на Държавна агенция „Национална сигурност” по противодействие на заплахи за националната сигурност и въз основа на събрани от органите на Агенцията данни, по предложение на председателя на ДАНС мъжът е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци, тъй като представлява заплаха за националната сигурност.

През март други четирима турци бяха изгонени от страната заради заплаха за националната сигурност, а един бе обявен за нежелан в България.

Един от изгонените бе главният секретар на валийството в Одрин Ибрахим Таранджъ. След молитва в Томбул джамия в Шумен, той е бил съпроводен до полицията, а после до границата.
Другите двама са депутатът от партията на Реджеп Ердоган - Азиз Бабушчи - смятан за неформален лидер на ДОСТ, и служителят в турското посолство у нас - д-р Улви Ата.