Това става по искане на прокуратурата, която педи няколко съобщи, че член на Бюрото се е срещал с подсъдими и обвиняеми магистрати и ги е съветвал как да подадат молба за проверка били ли са подслушвани.

Според закона Гатев може да обжалва решението на ДАНС и пред Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ). Тя от своя страна, след като направи проверка по случая, може да потвърди решението или да го отхвърли.

В случай, че Гатев остане с отнет допуск до тайни, той може да обжалва пред Върховния административен съд.

Председателят на Бюрото Бойко Рашков отказа коментар по темата, съобщи БТА.

Самият Гатев вече отрече да е нарушил закона.

"Трябва да си много прост като юрист, за да не разбереш, че няма нарушение. В Бюрото не можем да разберем какъв е проблемът. Изненадани сме", каза той.

По повод информацията, че се е срещал с трима обвиняеми магистрати, Гатев каза, че в Бюрото ходели десетки хора, някои обвиняеми и подсъдими, включително и депутати с висящи дела. Всички имали нужда от помощ, защото не знаели как да попълват заявленията.

За твърдението, че е срещал с магистрат в заведение, той каза, че това е било кафенето до Съдебната палата по обяд, където се видели случайно и не са се крили.

Георги Гатев е един от известните столични адвокати, който защитаваше дори медиците ни в Либия по СПИН-делото. Той е и бивш член на Висшия съдебен съвет.