Сили на полицията, жандармерията и ДАНС проведоха във вторник мащабна операция срещу екстремизма на територията на страната.

От операциите в посочените градове срещу първоначално са били задържани 140 души, от които накрая в ареста са останали 24.

Над 40 адреса са претърсени в рамките на акцията, която е срещу проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология, и проповядване на война.

Намерени са флашки, книги, рекламни материали, снимки и знамена, по информация на bTV - свързани с радикален ислям и "Ислямска държава". Някои от задържаните опитали да изхвърлят флашките в тоалетната.

Службите са ги следили няколко месеца. Претърсени са десетки адреси, иззети са доказателства за проповядване на антидемократична идеология, което се наказва с до 3 г. затвор или глоба до пет хиляди лева. За пропаганда за война пък се предвиждат до 8 г. решетки.

Вижте снимки от операцията >>>

Над 300 служители на МВР са командировани за мащабната антитерористична операция, която се провежда на различни места в страната, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, цитиран от БНР.

"Изпратил съм необходимите служители, само командированите служители са над 300, и отделно имаме участие на местните структури. На определени адреси са проведени всъщност обиски, претърсвания и изземвания. Търсени са забранени предмети. Иззети са съответните веществени доказателства, но за всичко останало компетентната структура е прокуратурата", посочи Лазаров.

Вижте подробности за акциите в страната >>>>

Недим Генджев: В джамии се проповядва радикален ислям

Бившият главен мюфтия Недим Генджев предупреди, че редица джамии в цялата страна, които са без имами, са потенциални места за разпространение на радикален ислям. По думите му в България има 331 джамии без проповедници.

"Като няма имами, там отиват фундаменталисти. Това означава, че всеки може да отиде там, да проповядва, да проведе петъчна молитва и да говори глупости", каза Генджев пред bTV.

По думите му никой не знае какво се случва в джамиите като тази в пазарджишкия квартал "Изток", а проповедниците там са поддържани от Главното мюфтийство.

"Защо са в ромските махали? Ами този народ е най-беден", заяви Генджев. "Рибата се вмирисва откъм главата", коментира той и стигна по-далеч – посочи главния прокурор Сотир Цацаров и настоящия глава на мюсюлманското вероизповедание Мустафа Алиш Хаджи като виновници за случващото се в редица места като кв. "Изток" и конкретно - разпорстранение на радикален ислям в страната.

По думите му зад главния мюфтия стоят ДПС и Делян Пеевски, а 13-те имами, които бяха осъдени за проповядване на антидемократична идеология, са били назначени по времето на Мустафа Алиш Хаджи.

Генджев, който години наред бе в спор с Мустафа Алиш Хаджи за това кой е легитимният главен мюфтия, се обоснова като обясни, че главният прокурор е пренебрегвал жалбите му срещу избора на Хаджи, когото нарече "проводник на радикален ислям в България".

Генджев призова Сотир Цацаров да отстрани главния мюфтия и обясни, че ако разследващите го призоват да свидетелства, ще говори и освен това ще им представи документи.