Досъдебното производство е образувано през декември 2016 г. по сигнал от ДАНС за това, че действащ служител на агенцията е измамил чужди граждани, че ще получат разрешение за постоянно пребиваване в България, успял е да осигури подправени документи на чужденците и е издал държавна тайна, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

На 15 декември 2016 г. двама прокурори от спецзвеното "Антикорупция" са изискали всички документи по случая, разпитали са свидетели и след дадено предварително разрешение от Софийски градски съд, са извършили претърсвания и изземвания в жилището на Евгени Иванов и в служебното помещение, което ползва в сградата на ДАНС.

Иванов е предаден на съд за четири престъпления – измама в големи размери, документно престъпление, издаване на държавна тайна и придобиване и държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси, без да има надлежно разрешение.

Контраразузнавачът ще отговаря за това, че в периода от неустановена дата на месец май 2016 г. - 3 август 2016 г. в София с цел да набави за себе си имотна облага, задържаният е възбудил и поддържал заблуждение у българския гражданин Р. А., че ще окаже съдействие на двама чужди граждани да получат разрешение за постоянно пребиваване в страната ни, а за други двама чужденци – че е оказал съдействие за насрочване на по-ранна дата за провеждане на интервю в Министерство на правосъдието за придобиване на българско гражданство.

С това агентът на ДАНС е причинил имотна вреда на четиримата чужди граждани общо в размер на 39 180,77 лева.

Второто обвинение е, че в периода от 17 май м.г. до 18 юли м.г. Евгени Иванов е подбудил, склонил и улеснил неустановено до момента лице да преправи съдържанието на официални документи - две български лични карти, на които е придаден вид, че представляват лични карти на чужди граждани, постоянно пребиваващи в България.

В рамките на проведеното разследване са събрани доказателства и за това, че в периода от април до август т.г., шефът на сектор в дирекция "Контраразузнаване" разгласил държавна тайна, която предоставил информация на разпитан по делото свидетел за използвани от ДАНС способи и средства за оперативно издирвателни и разузнавателни дейности, информация, че спрямо конкретни лица са използвани специални разузнавателни средства, както и информация за лица, заподозрени в провеждане на подривна, терористична и др. противозаконна дейност срещу сигурността на страната.

При извършените обиски в служебното помещение, ползвано от Евгени Иванов в сградата на ДАНС, са открити и иззети пистолет „Heckler&Koch“, модел P30, кал. 9x19 мм., 125 броя патрони кал. 9х19 мм. и 161 броя патрони кал. 9х18 мм., без той да притежава надлежно разрешение съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Установено е, че Иванов е придобил пистолета от колегата си агент на ДАНС Петър Спасов през месец октомври 2015 г. Евгени Иванов не е притежавал разрешение за придобиване и държане на пистолета и боеприпасите, а Петър Спасов не е притежавал надлежно разрешение за отчуждаване и предаване на огнестрелното оръжие – 1 бр. пистолет „Heckler&Koch“, модел P30, кал. 9x19 мм. на Евгени Иванов.

И на двамата са повдигнати обвинения за незаконно държане на оръжие.

Евгени Иванов е с мярка за неотклонение „домашен арест“.

Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждането на делото.