Затова Софийски градски съд постанови отказ да се образува досъдебно производство, заяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод искането за разсекретяване на доклада на ДАНС, което БСП направиха. Според лидера на левицата има данни за нарушения и финансовата сигурност на страната е застрашена.

„В СГС още през 2015 година постъпи сигнал за нередности в системата БАЦИС, като според заявителя има опасност от манипулиране на данните, неотчитане на всички действия и невъзможност на държавата да установи дължимите акцизи и данъци. Валентин Златев е сигналоподателят“, уточни Арнаудова.

Именно по този сигнал прокуратурата е разпоредила извършване на проверка от ДАНС.

"Беше изпратен междинен доклад за резултатите от проверката, както и окончателен за установеното от проверката. И двата доклада са секретни и не бихме могли да изнесем, каквато и да е информация от тях“, подчерта говорителят на Сотир Цацаров, като уточни, че само ДАНС може да декласифицира информацията.

Арнаудова съобщи още, че докладът от ДАНС е изпратен и на главния прокурор, който пък го е препратил на премиера.

"Доколкото ни стана известно, той го е изпратил на министъра на финансите с указание за недопускане на пропуски при управлението на системата БАЦИС, за да не допусне нарушаване на фискалния интерес на републиката. Преди 2 седмици постановлението на СГС, което е секретно, по разпореждане на главния прокурор, е изпратено в Народното събрани в секретната секция. Докладът на министър Горанов също е изпратен в Народното събрание и на главния прокурор", обобщи тя.

По-рано днес, след настояването на БСП и съгласието на ГЕРБ, в парламента се проведе Председателски съвет, на който беше решено Цвета Караянчева да изпрати искане за разсекретяване на доклада.