Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Ръководителите на службите са докладвали на президента актуалното състояние на средата на сигурност, породена от засиления бежански поток в Югоизточна Европа, както и възможните рискове за страната ни от увеличения миграционен натиск в региона.

Президентът е бил информиран за предприетите действия срещу нелегалния трафик на хора през България и през страните от Балканите.

По тези въпроси се работи изключително активно с партньорските служби на съседните държави и със службите на страните от региона, са уверили държавния глава ръководителите на двете служби.

По-рано днес в интервю за бTV министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че възнамерява  да  увеличи броя на военните по границата там, където е необходимо и  те да останат колкото е необходимо в помощ на жандармерията и Гранична полиция.

„Лично аз съм силно обезпокоен от това какво се случва, такова нещо не се е случвало от Втората световна война”, каза още министърът. По думите му той няма предвид само бежанците, които бягат от война.

„Имам предвид навика на „Ислямска държава” и на други терористични организации да се възползват, когато там са концентрирани големи маси от хора”, обясни Николай Ненчев.