Зам.-кметът Димитър Томов, секретарят на общината Стойна Малешкова и Стоянка Стоянова, която управлява клон на банка в Брезово, са задържани при акция на ДАНС във вторник вечерта със съдействието на служители на МВР и под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-Пловдив, съобщиха от агенцията.
Тримата са задържани за срок от 72 часа.

За ареста разказа сутринта кметът на общината Радньо Манолов, цитиран от Дарик радио и "Фокус".
Следобед от ДАНС обаче съобщиха, че за 24 часа днес е задържан и той по Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

От август 2013 г. до края на май тази година Томов, Малешкова и Стоянова са подпомогнали прехвърлянето на натрупани суми по индивидуални партиди от един пенсионен фонд в друг без писменото съгласие на титулярите.
Това е станало чрез фалшифициране на нотариално заверени декларации, които са удостоверили, че подписите на заявителите са положени в присъствието на обвиняемите.

Стоянова е била п
одбудител и помагач, а останалите двама - извършители.

Има данни, че регистрациите за доброволно пенсионно осигуряване на 500 души от община Брезово са били променени.

До момента са разпитани над 130 свидетели.

Окръжна прокуратура-Пловдив ще поиска отстраняване от длъжност на обвиняемите.

Във вторник агентите от ДАНС са осъществили операция в психиатричната болница в село Карлуково, при която е разбита схема за лично облагодетелстване и трудова експлоатация на пациенти.

За 24 часа по Закона за ДАНС са задържани медицинският управител и главният счетоводител на болницата. Иззети са множество документи и са разпитани свидетели.