Причината е, че Стефанова не отговаря на въведеното с измененията на Закона за МВР и свързаните с тях изменения на Закона за ДАНС условие за заемането на длъжността – "10-годишен стаж в службите за сигурност и за обществен ред, от които три на ръководна длъжност". В досега действащия ЗДАНС, условието бе "не по-малко от 5-годишен юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност", уточниха от ДАНС.

Ваня Стефанова беше назначена през август 2013 г., след като Владимир Писанчев стана шеф на ДАНС. Тя е отговаряла за Специалните разузнавателни средства в негово отсъствие, съобщи БНТ.

По неофициална информация на Mediapool напускането й вероятно е свързано със скандалната разработка "Червеи", тъй като част от действията на агентите по нея са били съгласувани именно с нея. В доклада на Бюрото за контрол на СРС по случая като пряко отговорен за незаконното подслушване е посочен Писанчев.

Преди да започне работа в ДАНС, Стефанова работи в Софийска градска прокуратура. Тя е и един от прокурорите, които наблюдаваха случая с бюлетините в печатница в Костинброд.
Отговаряла е и за разследването срещу бившият земеделски министър Мирослав Найденов, което се оказа, че е прекратено.

Оставката на Стефанова в ДАНС става факт в последния работен ден преди Министерският съвет да открие процедури за назначаването на шефове на ДАНС и ДАТО, както и на главен секретар на МВР по разпоредбите на променения Закон за МВР, който върна на президента правомощието да прави тези назначения.

Ваня Стефанова е родена на 26 септември 1973 г. Завършила е право в СУ "Св. Климент Охридски". Дълги години е работила като следовател и прокурор.
От 2008 г. е командирована в Софийска градска прокуратура като прокурор в Специализираното звено към Върховната касационна прокуратура (ВКП) за разследване на измами, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз. Неколкократно е награждавана за високи професионални постижения.